Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Statsminister Sipilä vill se Finland som världsetta på artificiell intelligens

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.2.2017 14.12 | Publicerad på svenska 8.2.2017 kl. 10.41
Pressmeddelande 55/2017

Statsminister Juha Sipilä talade tisdagen den 7 februari vid ett seminarium på Ständerhuset om den artificiella intelligensens möjligheter för Finland. Statsministern framhöll att artificiell intelligens (AI) är en av de snabbast växande globala teknikerna. Artificiell intelligens kommer att innebära en enorm omvälvning i våra liv. Enligt statsministern behöver vi en vision: Finland vill vara bäst i världen på artificiell intelligens.

Statsministern sade att för att artificiell intelligens ska kunna utnyttjas till förmån för samhället och välfärden behöver vi nytt kunnande, men också nya sätt att tänka, proaktiva beslut och spelregler samt en flexibel arbetsmarknad som kan anpassa sig till ändringar.

”I dagsläget vilar utvecklandet och utnyttjandet av artificiell intelligens på relativt smala axlar. Nu går vi målmedvetet in för att bredda dem. Det första steget är att öka förståelsen för vilka möjligheter artificiell intelligens ger oss”, sade statsministern.

Enligt statsministern måste vi i Finland härnäst inleda en diskussion om artificiell intelligens och sedan kavla upp ärmarna. ”Vid sidan av allt detta undersöker vi hela tiden på vilket sätt lagstiftningen behöver ändras för att möjliggöra utvecklingen. Vi måste hela tiden anpassa och omforma våra försök och plattformar. Transportbalken är ett bra exempel på detta. Det här måste även politiska beslutsfattare lära sig och vänja sig vid. De nordiska länderna är beredda på att ta emot utmaningen. Vi ska tillsammans se till att Norden blir ett tillräckligt stort marknadsområde för nya produkter. Finland måste visa vägen”, sade statsministern.

Statsministern påpekade också att vi måste ta fram AI-applikationer som talar och förstår finska och svenska. ”Detta är också en absolut förutsättning för digitala tjänster. Det här är alltså en av våra utmaningar.”

Seminariet Suomalaisen hyvinvoinnin puolesta – För välfärden i Finland ordnades av statsrådets kansli i samarbete med projektet Äly on Tekoja som är ett finländskt samarbetsforum för artificiell intelligens.  Projektet ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum. Artificiell intelligens är också ett av temana i beredningen av framtidsredogörelsen, där man funderar på omvälvningar i arbetet och arbetets framtid. Beredningen av redogörelsen inleddes våren 2016.

Ytterligare information om seminariet: Under seminariet om artificiell intelligens behandlas Finlands framtid, statsrådets kanslis pressmeddelande 1.2.2017 

En webbupptagning av seminariet finns på adressen vn.fi/live och på Twitter kan ämnet följas med hashtaggen #tekoäly

 
Sivun alkuun