Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Statsminister Sipilä förhandlade med Maltas premiärminister Muscat

Statsrådets kommunikationsavdelning
14.12.2018 23.34 | Publicerad på svenska 17.12.2018 kl. 14.57
Pressmeddelande 613/2018

Statsminister Juha Sipilä har fortsatt serien av de bilaterala möten som är en del av förberedelserna inför Finlands EU-ordförandeskap. Fredagen den 14 december förhandlade han med Maltas premiärminister Joseph Muscat i Valletta. Under de närmaste dagarna reser statsminister Sipilä också till Cypern, Tjeckien och Slovakien för att träffa ländernas stats- och regeringschefer. Efter detta har statsministern haft bilaterala möten med redan över hälften av sina kolleger.

”Viktiga ärenden under Finlands EU-ordförandeskap är till exempel att satsa på motåtgärder mot klimatförändringen och att nå samförstånd om EU:s följande finansieringsram. Finland och Malta har många gemensamma intressen, såsom att trygga en tillräcklig stödnivå inom kohesionspolitiken”, konstaterade statsminister Sipilä.

Malta var ordförande i EU under den första hälften av 2017. Redan då stod migrationen, en ytterst viktig fråga för både Malta och hela EU, på EU-agendan.

”Malta kan erbjuda oss värdefulla uppgifter om och erfarenheter av migrationsströmmarna, situationen i Medelhavsregionen och i Afrika”, sade statsminister Sipilä.

Regeringscheferna diskuterade också bilaterala ärenden mellan Malta och Finland, bland annat utvecklingen av de ekonomiska relationerna.

”Vi har goda förutsättningar att öka handeln mellan våra länder. Allt fler finländare reser till Malta, och tillsammans kan vi också väcka till exempel de kinesiska turisternas intresse för att resa till Malta via Helsingfors”, konstaterade statsminister Sipilä.

Ytterligare information: Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Juha Sipilä
 
Sivun alkuun