Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pohjoismaat tiivistävät entisestään puolustusyhteistyötä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.8.2022 19.36
Tiedote
Pohjoismaiden pääministerit Magdalena Andersson (vas.), Sanna Marin, Jonas Gahr Støre, Mette Frederiksen ja Katrín Jakobsdóttir Oslossa Munch-museon edustalla.

Oslossa maanantaina 15.8. kokoontuneet Pohjoismaiden pääministerit vahvistivat kehittävänsä entisestään puolustus- ja turvallisuusyhteistyötään. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Pohjoismaiden välille tulee liittolaissuhde, ja tämä avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia. Pohjois-Euroopan uusi turvallisuustilanne oli keskeinen aihe myös, kun Pohjoismaiden pääministerit keskustelivat Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa.

”Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon ei suinkaan vähennä pohjoismaisen yhteistyön merkitystä, vaan päinvastoin tarjoaa meille mahdollisuuden asettaa tavoitteemme entistäkin korkeammalle. Vahvistamme yhdessä turvallisuutta ja vakautta koko Natossa”, pääministeri Sanna Marin sanoi pääministerien kokouksessa.

Pohjoismaiden pääministerit hyväksyivät Oslossa yhteisen julkilausuman turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä. Siinä todetaan, että Venäjän hyökkäyssota on muuttanut koko Euroopan turvallisuustilanteen ja että Pohjoismailla on vastuu suojella vapautta ja yhteisiä arvoja. Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon tekee Pohjoismaista liittolaisia, mikä avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia. Pohjoismaista yhteistyötä kehitetään edelleen esimerkiksi aktiivisella osallistumisella Naton vahvistamiseen sotilaallisena ja poliittisena toimijana, pohjoismaisella harjoitustoiminnalla ja koulutuksella tiiviissä yhteistyössä Naton ja muiden liittolaismaiden kansa, etsimällä synergioita sekä lujittamalla yhteiskuntien resilienssiä.

Pääministerien toisena tärkeänä aiheena oli merten suojelu ja uusiutuvan energian edistäminen. Tästä aiheesta sovittiin oma julkilausuma.

Pohjoismaiden pääministereillä oli Oslossa erillinen kokous Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa. Kokouksen aiheina oli Euroopan turvallisuus ja Venäjä, Pohjois-Euroopan uusi turvallisuusarkkitehtuuri sekä Euroopan vihreä siirtymä ja energiaturvallisuus.

Ennen kokouspäivän alkua pääministeri Marinilla oli kahdenvälinen tapaaminen Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa. Marin kiitti Størea Norjan tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle. He puhuivat Suomen ja Norjan yhteistyöstä turvallisuuden, puolustuksen sekä vihreän siirtymän osalta.  
 
Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306 sekä EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia.

 
Sivun alkuun