Hyppää sisältöön

Presidentti Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan sunnuntaina 25. marraskuuta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.11.2018 15.40
Tiedote 526/2018

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä sunnuntaina 25. marraskuuta klo 12. Muistomerkin on suunnitellut kuvataitelija, valokuvaaja Perttu Saksa. Muistomerkin paljastuspäivä on presidentti Koiviston syntymäpäivä.

Tilaisuuteen osallistuu muun muassa presidentti Koiviston omaisia, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, pääministeri Juha Sipilä sekä valtioneuvoston ja eduskunnan edustajia.

Muistomerkin julkistustilaisuus alkaa Kaartin soittokunnan esittämällä Jean Sibeliuksen Isänmaalle, jonka jälkeen pääministeri Sipilä pitää puheen. Presidentti Niinistö lausuu muistomerkin paljastussanat, ja piispa Eero Huovinen lukee rukouksen. Ylioppilaskunnan Laulajat esittävät Fredrik Paciuksen Suomen laulun. Tilaisuudessa lauletaan virsi Tule kanssani, Herra Jeesus (548), ja se päättyy Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin yhteislauluun.

Yleisradio välittää tilaisuuden suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja Areenassa klo 11.50 alkaen.

Mauno Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä 12 vuoden ajan vuosina 1982–1994. Hän oli Suomen yhdeksäs presidentti. Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta 2017.

Valtioneuvoston kanslia julkisti tammikuun alussa 2018 kilpailun presidentti Koiviston hautamuistomerkin suunnittelemiseksi. Teosehdotuksia vastaanotettiin määräaikaan mennessä 138. Kilpailun voittaja julkistettiin huhtikuussa 2018.

Palkintolautakunta luonnehti kilpailun voittanutta kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksan teosta ”Karttaa” seuraavasti:

”Ehdotus koostuu kultauksen yhdessä pitämistä palasista. Kokonaisuus on loisteliaan yhtenäinen. Vaikka ehdotuksessa voi nähdä yhtymäkohtia nöyryyttä ja ajan arvokkuutta painottavaan keramiikkataiteeseen tai pirstaloituvaan maailmanpolitiikkaan, teos toimii ensisijaisesti itsenäisenä ja monitulkintaisena kunnianosoituksena eheydelle. Eroosio on kuluttanut kiven palasiksi, mutta uudelleenkoottu kokonaisuus on inhimillisempi ja enemmän kuin alkuperäinen täydellisyys. Ehdotuksen koko ja mittasuhteet sopivat tyylikkäästi hautapaikalle ja sen kaksiosainen ja luonnollinen plastinen muoto välttää liiallisen yksinkertaisuuden.”

Kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksan teos ”Kartta"

Lisätietoja kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksasta www.perttusaksa.com ja muistomerkkikilpailusta vnk.fi/muistomerkkikilpailu.

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, p. 0295 160 300 sekä lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro, p. 0295 160 170, valtioneuvoston kanslia