Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Presidentti Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.11.2018 12.28
Tiedote 557/2018
Kuva: Perttu Saksa

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä sunnuntaina. Presidentti Koiviston syntymästä tulee tänään kuluneeksi 95 vuotta.

Koiviston hautamuistomerkin on suunnitellut kuvataitelija, valokuvaaja Perttu Saksa. Hänen teoksensa Kartta voitti keväällä hautamuistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun.

Muistomerkin paljastussanat lausunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvasi Karttaa paljon puhuvaksi muistomerkiksi.

”Presidentti Mauno Koivisto jätti syvän ja pysyvän jäljen kansakuntamme historiaan. Hänen elämäntyöstään täydentyi kartta, joka vahvisti kansanvaltaista Suomea ja johdatti kohti uutta vuosituhatta.”

”Presidentti Koiviston kartan keskeiset reitit - eheys, luottamus, oikeudentunto, demokratia ja parlamentarismi ovat suuntia, joihin meidän on jatkossakin hyvä kulkea”, presidentti Niinistö sanoi.

Muistomerkin palkintolautakunta kuvasi keväällä 2018 presidentti Koiviston hautamuistomerkkiä sanoilla inhimillinen ja tyylikäs. Valtioneuvoston puolesta tilaisuudessa puhunut ulkoministeri Timo Soini totesi, että inhimillinen ja tyylikäs sopivat kuvaamaan myös Mauno Koivistoa ihmisenä ja koko hänen elämäntyötään.

”On suuri kunnia olla tänään muistamassa hänen keskeistä rooliaan itsenäisen Suomen yhteiskunnan kehityksessä. Koiviston hautajaiset toukokuussa 2017 osoittivat, miten suurella lämmöllä suomalaiset suhtautuivat presidenttiinsä”, ulkoministeri Soini sanoi.

Valtioneuvoston kanslia käynnisti presidentti Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun tämän vuoden alussa. Kilpailuun saapui 138 ehdotusta. Toimikunta päätyi selkeästi ja yksimielisesti voittajaan.

Soini luonnehti taiteilija Perttu Saksan teosta arvokkaaksi ja helposti lähestyttäväksi, ilman ylimääräisiä koristuksia. ”Tältäkin osin se kuvaa hyvin Koiviston henkilöä ja elämäntyötä sekä lujaa uskoa.”

Rukouksen tilaisuudessa luki presidentti Koiviston hautaan siunannut piispa Eero Huovinen. Musiikista vastasivat Kaartin soittokunta kapellimestarinaan musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola ja Ylioppilaskunnan Laulajat kuoronjohtaja Pasi Hyökin johdolla.

Muistomerkin paljastustilaisuuteen osallistuivat presidentti Koiviston omaisten lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, eduskunnan puhemies Paula Risikko ja varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Tuula Haatainen sekä presidentti Tarja Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari puolisoineen.

Valtioneuvostoa edustivat ulkoministeri Timo Soini, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kuvataiteilija Perttu Saksan lisäksi paikalla oli hänen kanssaan muistomerkin työstämiseen osallistuneita.

Muistomerkki on mustaa diabaasia

Kartta-hautamuistomerkki on 250 cm leveä, 160 cm syvä ja 75 cm korkea. Sen materiaalina on Varpaisjärveltä louhittu musta diabaasi ja se painaa 9 000 kiloa.

Sivuseinät ja tausta koostuvat rikkoutuneista kivipinnoista, jotka on louhittu käsin lekalla työstämällä. Etuseinä ja kultaisia halkeamia sisältävä kansiosa on hiottu kiiltäväksi. Koiviston nimi ja vuosiluvut on kirjattu kiven etuseinään taiteilijan patinoimilla pronssikirjaimilla.

Muistomerkin valmistamiseen ovat osallistuneet Perttu Saksan kanssa Loimaan Kivi Oy ja Kultaus Snellman Oy.

Lisää aiheesta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe
Ulkoministeri Timo Soinin puhe

”Kartta”-muistomerkin teosesittely
Perttu Saksan haastattelu on katsottavissa valtioneuvoston YouTube-kanavalla.
Valokuvia muistomerkistä ja paljastustilaisuudesta valtioneuvoston Flickr-tilillä.

Valtioneuvoston viestinnän tiedote 22.11.2018

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, p. 0295 160 300, lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro, p. 0295 160 170 ja valtioneuvoston apulaisviestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun