Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki Välittäjä paljastettiin Helsingissä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.11.2023 19.17
Tiedote

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki Välittäjä paljastettiin Helsingissä presidentti Koiviston syntymän 100-vuotispäivänä lauantaina 25.11.2023. Valtioneuvosto kunnioittaa muistomerkillä presidentti Koiviston muistoa ja mittavaa elämäntyötä.

”Presidentti Koiviston johdolla Suomi haki Euroopan unionin jäsenyyttä 1992. Se oli yksi itsenäisen Suomen historian merkittävimmistä ratkaisuista. Välittäjä-muistomerkki kuvaa hänen rooliaan presidenttinä, idän ja lännen välissä”, pääministeri Petteri Orpo totesi muistomerkin paljastustilaisuudessa. 

Kuusi metriä korkea ja viisitoista metriä pitkä ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaksiosainen teos sijaitsee Pikkuparlamentin puistossa. Veistoksen materiaali on valittu ajatellen, että veistos kestää aikaa. Se sijoittuu puiston keskikäytävän molemmille puolille, ja sen läpi on mahdollista kulkea. Veistos valaistaan maahan upotetuilla valoilla ja ylävaloilla, jotka on sijoitettu neljään kymmenen metriä korkeaan valopylvääseen.

Taustalla muistomerkkikilpailu

Muistomerkin on suunnitellut ja toteuttanut kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen. Valtioneuvoston kanslia tilasi Välittäjä-teoksen kuvanveistäjä Kaulaselta, joka voitti vuonna 2021 valtioneuvoston kanslian järjestämän avoimen muistomerkkikilpailun. 

Voittajan valitsi palkintolautakunta, johon kuuluivat presidentti Mauno Koiviston muistomerkkitoimikunta sekä kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää taiteilijajäsentä. Taiteellisesti korkeatasoiseen kilpailuun saatiin yhteensä 110 hyväksyttyä teosehdotusta.

Hankintasopimuksen arvo on 1 035 000 euroa. Valtioneuvoston kanslia lahjoitti teoksen osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa.

Mauno Henrik Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994. Hän oli sotaveteraani, pankinjohtaja, filosofian tohtori, pääministeri ja tasavallan presidentti, joka luotsasi Suomen Euroopan unionin jäseneksi.

Presidentti Koivisto nukkui pois Helsingissä 12.5.2017. Hänen valtiolliset hautajaisensa pidettiin Helsingissä 25.5.2017. Presidentti Koivisto on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.

Lisätietoja: Johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 029 516 0220, ja viestinnän erityisasiantuntija Aapo Riihimäki, p. 050 471 3020, valtioneuvoston kanslia
 

 
Sivun alkuun