Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Finland och Frankrike: EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik borde utvecklas

Statsrådets kommunikationsavdelning
15.6.2016 18.39 | Publicerad på svenska 15.6.2016 kl. 18.48
Pressmeddelande 258/2016

Finland och Frankrike vill utveckla EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och öka samarbetet mellan EU och Nato. Länderna avgav i dag i Paris ett gemensamt uttalande i samband med statsminister Juha Sipiläs möte med president François Hollande och premiärminister Manuel Valls.

– Vi måste stärka vårt försvarssamarbete inom EU eftersom säkerhetssituationen i våra närområden, både i öst och söder, har förändrats. Finland och Frankrike hoppas att det finns en politisk vilja i EU-länderna att utvidga samarbetet inom krishantering till samarbete för att trygga säkerheten för Europa och européerna, sade statsminister Sipilä i Paris.

De båda länderna anser att samarbetet mellan EU och Nato kräver ett mera strategiskt grepp än för närvarande.

– Europeiska rådets möte i juni och Natotoppmötet i Warszawa bör skapa förutsättningar för att utveckla samarbetet. Det är viktigt att samarbeta i synnerhet inom sjösäkerheten, för att bemöta hybridhot och med tanke på övningar, konstaterade statsminister Sipilä.

Statsminister Sipilä och de franska ledarna diskuterade också andra aktuella EU-frågor, bland annat kampen mot terrorismen, migrationen och Storbritanniens relation till EU. Även aktuella ekonomiska frågor i Finland och Frankrike diskuterades.

Uttalandet i sin helhet (på engelska)

Ytterligare information: Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Sivun alkuun