Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Den artificiella intelligensen förändrar samhället - enligt Sipilä kan Finland bli bäst i världen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.2.2017 12.20 | Publicerad på svenska 10.2.2017 kl. 14.24
Nyhet 58/2017

Finland vill bli bäst i världen på artificiell intelligens. Detta konstaterade statsminister Juha Sipilä vid sammanträdet för sakkunniga inom artificiell intelligens i Ständerhuset i Helsingfors. Den artificiella intelligensen hör till det globala teknologiområde som växer snabbast, och detta medför förändringar bland annat i arbetslivet. Professor Peter Stone uppmärksammade i sitt tal under tillställningen att det finns vissa yrken, t.ex. inom vårdbranschen, där robotar nog aldrig kommer att kunna ersätta behovet av mänsklig kontakt.

Statsminister Juha Sipilä betonade vikten av en gemensam nationell vision, och konstaterade att utnyttjandet av artificiell intelligens förutsätter nytt kunnande och nya tankesätt, proaktiva beslut och spelregler samt en arbetsmarknad som kan anpassa sig till förändring.

- Utvecklandet och utnyttjandet av artificiell intelligens vilar på relativt smala axlar. Nu går vi målmedvetet in för att bredda dem. Det första steget är att öka förståelsen för vilka möjligheter artificiell intelligens ger oss, sade statsminister Sipilä.

Näringsminister Mika Lintilä ansåg att det är viktigt att inte dröja med utvecklingen i fråga om den artificiella intelligensen. Enligt Lintilä handlar det inte om regeringsprogrammet eller strategier, utan om att utvecklingen ska vara kontinuerlig och hållbar.  - Artificiell intelligens bör tas på allvar. Vi får inte trampa på stället, sade Lintilä.

Professor Stone: Arbetsplatserna försvinner troligtvis långsamt

Under tillställningen talade även den amerikanska professorn Peter Stone, som leder ett projekt vid Stanford universitet gällande en 100 år lång forskning om artificiell intelligens. Forskningen behandlar tillämpningen av artificiell intelligens, bl.a. inom sektorerna för transport, hälsovård, utbildning och säkerhet.

Enligt Stone kommer den artificiella intelligensen att ersätta människans arbete, men samtidigt uppkommer det också nya arbetsplatser vars innehåll är svårt att förutspå i detta skede.  - Vi bör komma ihåg att det finns vissa yrken där robotarna knappast kan ersätta den mänskliga kontakten och den sociala aspekten. Detta gäller t.ex. servitörerna och sjukskötarna, sade Stone.

Enligt Stone medför utvecklandet av den artificiella intelligensen många ekonomiska möjligheter även på kort sikt.  Han anser att oron över att robotarna skulle ersätta en hel generations arbete är överdriven.  - Det finns dock en risk för att klyftan i fråga om levnadsstandarden växer, dvs. att alla inte kan dra nytta av fördelarna.

Effekterna på arbetet är välkända: gamla arbetsuppgifter försvinner och nya uppkommer. Det är de små applikationer för artificiell intelligens samt de programrobotar som är planerade för specialuppgifter som kommer att dyka upp snabbt i samhället.  De nya yrkena är svåra att bedöma i förväg, och bedömningarna av dem är osäkra.

Panelen behandlade konsekvenserna

Efter de inledande framförandena behandlade panelen kunnande och kompetens i fråga om artificiell intelligens, konsekvenser för arbete och utkomst, etik, reglering och Finlands målsättning och beredskap i fråga om utvecklandet och utnyttjandet av artificiell intelligens och AI-applikationer. 

Accentures utredning , enligt vilken den artificiella intelligensen inverkar på den ekonomiska tillväxten i och med att den förändrar karaktären på människans arbete samt förhållandet mellan människan och maskinerna. Uppskattningen av konsekvenserna baserar sig bland annat på att det kommer att frigöras mera tid för annan verksamhet och att arbetsinnehållen kommer att fördelas på ett nytt sätt. 

Verksamhetsdirektör för företaget Augmented Leadership Sari Stenfors påminde om mikrofrågornas betydelse: Vilka uppgifter människorna fortfarande utför med människor och vad AI-applikationerna gör tillsammans med människorna och vad de gör tillsammans med andra applikationer. 

Även frågan om en nationell strategi för artificiell intelligens togs upp, men man ansåg att en vision, klart fastställda åtgärder samt kapital är viktigare än en strategi. Det gemensamma hos toppländerna inom området för intelligent robotteknik och artificiell intelligens är att de har fastställt tydliga politiska åtgärder för främjandet av branschen, att de har ett bra samarbete mellan intressentgrupperna samt att de har möjlighet att investera i forskning och utveckling.

Risken för ökad ojämlikhet bör beaktas

Vid utvecklingen av teknologin måste man även beakta jämlikheten; att även de allra sårbaraste beaktas. SDP:s ordförande Antti Rinne påminde om att den artificiella intelligensen också måste gagna dem som inte hör till föregångarna inom denna teknologi. Den artificiella intelligensen kan dock också skapa sådana möjligheter som minskar ojämlikheten.

Flera deltagare ansåg att förändringen förutsätter att arbetet och bland annat systemet för den grundläggande tryggheten definieras på nytt då arbetslivet förändras.

Risto Siilasmaa, ordförande för Nokias styrelse, poängterade att man i framtiden även bör ge dem som inte har en arbetsplats en möjlighet att uppleva ett människovärdigt arbete. Dessutom efterlyste Siilasmaa en kurs i artificiell intelligens för det militära försvaret. - Finland har nu en möjlighet att utnyttja den artificiella intelligensen på ett sätt som ger samma resultat som PISA inom utbildningen, sade Siilasmaa.

Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen ansåg att det är viktigt att den artificiella intelligensen beaktas inom utbildningen, eftersom teknologiutvecklingen inverkar snabbt på undervisningspraxisen. Enligt Heinonen kan man med hjälp av applikationer inom artificiell intelligens på ett mer effektivt sätt än tidigare t.ex. upptäcka och hjälpa sådana personer som riskerar att avbryta sina studier.

 
Sivun alkuun