Hyppää sisältöön

TP-UTVA:ssa esillä valmistautuminen Naton huippukokoukseen Vilnassa ja ajankohtaiset Venäjään liittyvät kysymykset

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.6.2023 18.09
Tiedote 276/2023
TP-Utvan kuvituskuva

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tiistaina 27. kesäkuuta valmistautumisesta Naton Vilnassa 11.-12. heinäkuuta järjestettävään huippukokoukseen.

Lisäksi TP-UTVA kuuli katsauksen Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimusneuvotteluista (DCA) ja Suomen osallistumisesta kansainväliseen kriisinhallintaan. Suomi osallistuu tällä hetkellä yhteentoista sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon yhteensä noin 450 sotilaalla YK:n, EU:n ja Naton sekä kansainvälisen Isisin vastaisen koalition puitteissa.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan ja Venäjään liittyvistä kysymyksistä. Venäjällä viime päivinä nähdyt tapahtumat ovat Venäjän sisäinen asia, ja kehitystä seurataan tarkasti sekä Suomessa että yhdessä liittolais- ja kumppanimaiden kanssa.

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin Venäjän kansalaisten matkustamista Suomeen ja Suomen kautta muualle Schengen-alueelle. TP-UTVA totesi, että Venäjän kansalaisten matkustaminen voi edelleen vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita. Ei-välttämättömän matkustamisen rajoittamista on siksi syytä jatkaa ja rajoituksia kiristää väärinkäytösten estämiseksi. TP-UTVA:n käsittelyn pohjalta valtioneuvosto voi uudistaa 29.9.2022 tehdyn periaatepäätöksen.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Mikael Antell (ulko- ja turvallisuuspolitiikka), p. 0295 350 353, osastopäällikkö Marja Liivala (Venäjä ja Ukraina), p. 0295 351 727, osastopäällikkö Jussi Tanner (maahantuloasiat), p. 0295 350 246, ulkoministeriö.