Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tutkimus- ja innovaationeuvosto: Kumppanuusmalli ja TKI-tiekartan toimeenpano etenevät hyvin

Opetus- ja kulttuuriministeriöValtioneuvoston viestintäosasto
25.11.2020 17.05
Tiedote 739/2020

Tutkimus- ja innovaationeuvosto kokoontui pääministeri Sanna Marinin johdolla keskiviikkona 25. marraskuuta. Neuvosto käsitteli kokouksessaan keväällä hyväksytyn kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKI) tiekartan toimeenpanon tilannetta sekä tiekarttaan sisältyvän uuden kumppanuusmallin pilotoinnin etenemistä.

Kumppanuusmallissa painottuvat joustavuus ja sopivuus eri aloille ja erilaisille yrityksille. Mallia pilotoidaan useista rahoitusinstrumenteista koostuvalla kokonaisuudella. Kumppanuusmallin ytimen muodostavat Suomen Akatemian Lippulaiva ja Business Finlandin Veturiyritys -rahoitukset. Suomen Akatemia ja Business Finland ovat osoittaneet vuoden 2020 aikana kumppanuusmallin pilotointiin yli 200 miljoonaa euroa. Merkittävä osa rahoituksesta sisältyi hallituksen vuoden 2020 neljännen lisätalousarvion päätöksiin. 

Tutkimus- ja innovaationeuvosto katsoo kumppanuusmallin toimeenpanon etenevän hyvin. Neuvoston keskustelussa kiitettiin Suomen Akatemian ja Business Finlandin yhteistyötä kumppanuusmallin toteuttamisessa. Neuvosto peräänkuuluttaa tutkimusyhteisö- ja yrityslähtöisyyttä kumppanuuksien rahoituksessa ja painottaa, että viestintää kumppanuusmallin kokonaisuudesta yrityksille sekä Suomessa että kansainvälisesti voidaan edelleen vahvistaa. On myös varmistettava, ettei rahoitusjärjestelmässä ole aukkoja tutkimus- ja innovaatiotoiminnan välillä. 

Tutkimus- ja innovaationeuvosto keskusteli myös TKI-tiekartan toimeenpanon etenemisestä. Neuvosto pitää tärkeänä, että Euroopan komission elpymis- ja palautumisvälinettä pyritään hyödyntämään TKI-tiekartan toimeenpanon vauhdittamisessa ja että siihen sisällytettävät toimenpiteet ovat riittävän kunnianhimoisia. Tutkittu tieto ja siihen perustuva osaaminen ja innovaatiotoiminta ovat keskeisiä Suomen menestymiselle myös koronan jälkeisessä ajassa. Neuvosto korosti keskustelussaan vahvasti myös kansainvälisten osaajien merkitystä ja toteaa, että kansainvälisten osaajien maahantulon ja integroitumisen prosessit tulee saada kuntoon. 

Lisätietoja: pääministerin talouspoliittinen erityisavustaja Joonas Rahkola, p. 0295 160 998 ja johtaja Erja Heikkinen, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 101

Sanna Marin Tutkimus- ja innovaationeuvosto
 
Sivun alkuun