Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtio tukee norjalaisen Arcuksen sulautumista Altiaan

Valtioneuvoston viestintäosasto
29.9.2020 8.32
Tiedote 605

Altia Oyj ja norjalainen Arcus ASA julkistivat tänään suunnitelmansa yritysjärjestelystä, jonka tavoitteena on yhtiöiden sulautuminen yhdeksi yhtiöksi. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa ja puoltaa sulautumissuunnitelmaa.

Asia tulee vielä valtioneuvoston yleisistuntoon loka-marraskuussa. Tämän jälkeen yhtiöiden ylimääräiset yhtiökokoukset päättävät sulautumissuunnitelman hyväksymisestä.

"Olen tyytyväinen siihen, että yhdistyvä yhtiö on suomalainen ja sen kotipaikka on Helsinki. Lisäksi yhtiön osake listataan ainoastaan Helsingin pörssissä ja yhtiön toimitusjohtaja tulee olemaan suomalainen", toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen.

Hallituksen puheenjohtaja tulee olemaan Arcuksen nykyinen hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja Altian nykyinen puheenjohtaja.

Suomen valtio tulee olemaan toiseksi suurin omistaja arviolta 19,4 prosentin omistuksella. Arcuksen pääomistajasta norjalaisesta Canicasta tulee suurin omistaja arviolta 22,4 prosentin omistuksella. Uuden yhtiön omistuksesta tulee arviolta 11,6 prosenttia olemaan Altian vajaalla 20 000 yksityissijoittajalla. Suomalaisten yksityissijoittajien mukanaoloa pidettiin tärkeänä, kun Altia listattiin pörssiin

"Tämä on tasapainoinen kahden yhdenvertaisen yhtiön yhdistyminen. Yhdistyneessä yhtiössä suomalaisella vastuullisella tuotannolla ja raaka-aineilla on keskeinen osa. Altian molemmat tuotantolaitokset, Rajamäen alkoholijuomatehdas ja Koskenkorvan tislaamo, jatkavat", jatkaa ministeri Tuppurainen. 

Koskenkorvan tuotannon volyymit tulevat lisäksi nousemaan tislaamon tuottaessa jatkossa viljaviinaa myös Arcuksen tuotteisiin. Tämä vahvistaa kotimaisen viljan kysyntää.

Strategisesti yritysjärjestely synnyttäisi mahdollisuuden päästä laajemmille markkinoille myös Pohjoismaiden ulkopuolella ja sitä kautta kasvuun sekä paremman omistuksen arvonmuodostuksen potentiaaliin.

Lopullinen sulautumispäätös tehdään Altian ja Arcuksen yhtiökokouksissa, jotka pidetään arviolta marraskuussa 2020. Sulautumisen lopullinen sisältö ja täytäntöönpano edellyttävät kilpailuviranomaisen hyväksyntää, jonka arvioidaan kestävän 3-9 kuukautta.

Lisätiedot:

Valtiosihteeri Olli Koski, [email protected], p. 0295 160 03
Finanssineuvos Pekka Hurtola, [email protected] p. 0295 1601 43
Ministerin haastattelupyynnöt: erityisavustaja Emilia Tervonen, [email protected], 0505520676
 

 
Sivun alkuun