Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Statsminister Rinne och Googles verkställande direktör berättade om storinvesteringar i Finland

Statsrådets kommunikationsavdelning
20.9.2019 10.30
Pressmeddelande 468/2019

Statsminister Antti Rinne och Googles verkställande direktör Sundar Pichai träffades i Helsingfors fredagen den 20 september. Vid sin gemensamma presskonferens meddelade statsminister Rinne och verkställande direktör Pichai om Googles storinvesteringar i Finland.

”Det här är strålande nyheter för Finland. Min regering arbetar för att locka mer investeringar till Finland. Den investeringsplan för Finland och Europa som Google i dag offentliggjorde är betydande. För Finlands del är det fråga om en investering på 600 miljoner i datacentret i Fredrikshamn och i två vindkraftverk, som kommer att producera 250 megawatt ren el. Googles investeringar visar att Finland är ett utmärkt land att investera i”, sade statsminister Rinne. 

”Stabilitet och säkerhet, en hög kompetensnivå, en välfungerande och effektiv förvaltning och ett starkt förtroende för samhället är våra styrkor. De är viktiga aspekter i den internationella konkurrensen om investeringar, och vi vill stärka dem ytterligare. Min regering har en stark tro på att vi kan bidra till en hållbar ekonomisk tillväxt genom att vara med om att finna lösningar som gäller globala fenomen och megatrender. Därför satsar vi på kunnande och utbildning.”

”Finland är ett bra exempel på hur internet kan bidra till ekonomisk tillväxt. Vi ser framemot ett flerårigt samarbete med Finlands regering. Tillsammans säkerställer vi att den hållbara digitala ekonomin ger nyttor”, sade verkställande direktör Pichai.

Statsminister Rinne berättade att dagens möte också innefattade en givande diskussion om digitalisering, den digitala ekonomin, kompetensutveckling och klimatfrågor.

”Jag fick höra att det finländska datacentrets elförbrukning nästan helt kommer att tillgodoses med utsläppsfri el tack vare vindkraftsinvesteringarna. Det gläder mig att investeringsplanen tar klimatfrågor på allvar.”

Ytterligare information: Dimitri Qvintus, statsministerns specialmedarbetare, tfn 050 477 7362, Pilvi-Elina Kupias, statsministerns specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 465 6395, och Päivi Anttikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 536 4821

Sivun alkuun