Hyppää sisältöön

EU-lainsäädäntö
Digitaalinen euro täydentäisi nykyisiä maksutapoja – hallitus kannattaa pyrkimystä kilpailun lisäämiseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2023 14.37
Tiedote

Euroopan komissio linjaa lainsäädäntöehdotuksessaan muun muassa digitaalisen euron jakelua, teknisiä ominaisuuksia ja yksityisyyden suojaa. Hallitus korostaa kilpailu- ja hyötynäkökohtia.

EU:ssa selvitetään mahdollisuutta ottaa käyttöön digitaalinen euro. Eurosetelit ja -kolikot pysyisivät käytössä, mutta digitaalinen euro täydentäisi niiden rinnalla maksuvälineiden tarjontaa. Kansalaisten näkökulmasta digitaalinen euro ei välttämättä eroaisi nykyisistä maksamisen tavoista, sillä maksut hoituisivat mahdollisesti lompakkosovelluksella tai mobiilipankissa.


Euroopan komissio antoi 28. kesäkuuta ehdotuksen lainsäädännöksi digitaalisesta eurosta. Ehdotuksessa linjataan muun muassa digitaalisen euron

  • asemaa laillisena maksuvälineenä
  • jakelua
  • käyttöä arvon säilyttäjänä ja maksuvälineenä
  • teknisiä ominaisuuksia
  • yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa.

Maksamisen markkinat keskittyvät

Hallitus suhtautuu myönteisesti siihen, että Euroopan komissio pyrkii lisäämään kilpailua vähittäismaksamisen markkinoilla, palvelutarjoamassa ja infrastruktuurissa. Digitaalinen euro täydentäisi nykyisiä maksutapoja ja vähittäismaksamisen markkinoita.

Kun käteisen käyttö vähentyy, maksamista hallitsevat yhä selkeämmin muutamat maailmanlaajuiset yritykset, kuten korttiyhtiöt. Maksaminen on kriittinen peruspalvelu, joten riippuvuus yksittäisistä EU:n ulkopuolisista palveluntarjoajista voi muodostaa riskin huoltovarmuudelle ja strategiselle autonomialle.

Digitaalisen euron tuotava hyötyjä

Hallituksen mielestä teknisessä toteutuksessa pitää pyrkiä parhaaseen mahdolliseen toteutustapaan, jotta digitaalinen euro tarjoaisi selkeitä hyötyjä kuluttajille, kauppiaille ja jakelijoille.

Hallitus pitää oikeansuuntaisena komission ehdottamaa jakelumallia, jossa digitaalisia euroja jakelisivat pankit, maksulaitokset ja sähkörahayhteisöt. Hallitus suhtautuu kuitenkin varauksellisesti julkisen toimijan jakelu- ja palveluvelvollisuuteen, koska siihen liittyy useita avoimia kysymyksiä, kuten hyötyjen suhde kustannuksiin.

Digitaalisen euron pitäisi hallituksen mielestä olla erittäin luotettava maksuväline, jossa on korkea yksityisyyden ja henkilötietojen suoja. Rikostorjunnan on perustuttava riskiperusteiseen lähestymistapaan.

Hallitus pitää tärkeänä digitaalisen euron saavutettavuutta ja sen käytettävyyttä mahdollisimman monelle euroalueen asukkaalle. Sillä täytyisi voida maksaa myös ilman nettiyhteyttä.

Hallitus informoi eduskuntaa

Hallitus lähetti asiasta eduskunnalle U-kirjelmän torstaina 19. lokakuuta. U-kirjelmää käytetään EU-asioissa silloin, kun on kyse EU:n lainsäädäntöehdotuksesta tai muusta eduskunnan toimivaltaan kuuluvasta ehdotuksesta.

Lisätietoja:

Finanssisihteeri Atte Jantunen, puh. 02955 30508, atte.jantunen(at)gov.fi