Hyppää sisältöön

Specialfinansiering för projekt som utnyttjar ny teknik inom statsförvaltningen utlyses

finansministeriet
Utgivningsdatum 30.6.2020 10.00

Riksdagen godkände som en del av regeringens fjärde tilläggsbudgetproposition en utlysning av specialfinansiering för statsförvaltningen. Syftet är att bistå ämbetsverken med att förenkla och automatisera sina processer.

Ministerier, ämbetsverk och inrättningar kan ansöka om finansiering för produktivitetsfrämjande projekt där artificiell intelligens, mjukvarurobotar, dataanalys och annan ny teknik utnyttjas.

Finansieringen stöder ämbetsverken att effektivisera sin verksamhet

Det underskott i statsfinanserna som orsakats av de restriktioner som infördes på grund av coronavirussituationen har ökat behovet av projekt som främjar produktiviteten inom förvaltningen. Med specialfinansiering stöds ämbetsverken att vidareutveckla verksamhetsmodeller som skapats under undantagsförhållandena samt att skapa nya lösningar för att främja produktiviteten.

För specialfinansieringen har reserverats 5,783 miljoner euro. Den maximala finansieringsandelen för det projekt som finansieras är 1 miljon euro och projektet ska vara slutfört före utgången av 2022.

Målet för regeringsprogrammets ekonomiska politik är en ekologiskt och socialt hållbar ekonomisk tillväxt, en hög sysselsättning och en hållbar offentlig ekonomi. För att nå en hållbar offentlig ekonomi höjs teknik- och digitaliseringsberedskapen hos den offentliga sektorn samt förbättras produktiviteten i den offentligt finansierade tjänsteproduktionen.

Ytterligare information:

Arja Terho, finansråd, tfn Arja Terho, finansråd, tfn 0295 530 235, arja.terho(at)vm.fi

Pauliina Pussinen, specialsakkunnig, tfn 02955 30108, pauliina.pussinen(at)vm.fi

Timo Hattinen, controller, tfn 02955 30157, timo.hattinen(at)vm.fi