Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Finanssivalvonta saa uuden välineen rahoitusjärjestelmän vakauden valvontaan

Valtiovarainministeriö
12.10.2017 13.34
Tiedote

Hallitus esittää Suomeen uutta välinettä rahoitusjärjestelmän vakauden edistämiseksi. Finanssivalvonta voi uuden lainsäädännön perusteella asettaa pankeille ja sijoituspalveluyrityksille järjestelmäriskipuskurin.

EU-lainsäädäntöön sisältyy optiona niin sanottu järjestelmäriskipuskuri eli mahdollisuus asettaa pankeille harkinnanvarainen lisäpääomavaatimus. Tällä puskurilla pyritään kattamaan riskejä, joita pankkijärjestelmän rakenteesta voi aiheutua koko rahoitusjärjestelmälle ja kansantalouden vakaudelle.

”Pankkikriisit tekevät todella pahaa jälkeä kuluttajille, yrityksille ja koko taloudelle. Suomen pankit ovat hyvässä kunnossa ja hoitaneet asioitaan vastuullisesti. Tällä hetkellä ei ole nähtävissä vaarallisia epätasapainotiloja. Valtion tehtävänä on kuitenkin varmistaa, että riittävät vakaustyökalut ovat tarvittaessa käytettävissä”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Päätös käytöstä erikseen

Lainmuutos mahdollistaa lisäpääomavaatimuksen asettamisen, mutta ei tuo sitä automaattisesti käyttöön. Päätöksen pääomavaatimuksen asettamisesta tekisi Finanssivalvonta. Uudistuksesta ei siten välittömästi seuraa vaikutuksia luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille.

Jos Finanssivalvonta päättäisi myöhemmin asettaa lisäpääomavaatimuksen, valtiovarainministeriö arvioi, että vaikutus talouskasvuun jäisi vähäiseksi.

Hallituksen esitys julkaistaan päätökset-sivulla.

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pauli Kariniemi, puh. 02955 30210, pauli.kariniemi(at)vm.fi
Neuvotteleva virkamies Miki Kuusinen, puh. 02955 30339, miki.kuusinen(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Matias Marttinen, puh. 044 269 3113, matias.marttinen(at)vm.fi

Sivun alkuun