Hyppää sisältöön

Hilmassa otettiin käyttöön tekoälypohjainen keskustelubotti

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2024 10.04
Uutinen
Hilma, julkiset hankinnat.

Julkisten hankintojen ilmoituspalvelu Hilman Hankintavälkky on suunnattu erityisesti julkisia hankintoja tekeville asiantuntijoille. Tavoitteena on parantaa tiedon löydettävyyttä ja hyödynnettävyyttä, tehostaa hankintaprosesseja sekä tukea hallituksen digitalisaatio- ja tuottavuustavoitteita. 

Hankintavälkky on tekoälypohjainen keskustelubotti, jonka lähdeaineistona on julkisten hankintojen käsikirja. Sen kanssa voi keskustella ja se auttaa käyttäjää löytämään käsikirjasta vaivattomasti tarvittavan tiedon. Käsikirja tukee hankintayksiköitä hankintojen suunnittelussa, kilpailutuksessa ja toteutuksessa. 

Tietoa julkisista hankinnoista on saatavilla paljon, mutta se on hajallaan eri lähteissä. Tekoäly helpottaa tiedon etsimistä ja hyödyntämistä laajasta aineistosta. Tavoitteena on laajentaa keskustelubotin tietopohjaa lisäämällä siihen esimerkiksi Hankinta-Suomi-toimenpideohjelman materiaalia ja tietoa julkisia hankintoja koskevasta lainsäädännöstä.  

Vaikka tekoäly helpottaa käsikirjan käyttöä, käyttäjän on aina varmistettava tiedon oikeellisuus. Käyttäjien lähettämiä tietoja käytetään työkalun opettamiseen, ja työkalun tarkkuus kehittyy käytön myötä. Tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille. Lähdeaineisto ja käyttäjien antama tieto säilytetään Suomessa, ja datan jatkokäsittely sekä vastausten muodostaminen tapahtuvat EU:n alueella. 

Kokeilun toteuttavat valtiovarainministeriö ja julkishallinnon yhteishankintayksikkö Hansel Oy osana Hankinta-Suomi-ohjelmaa. Hilma, eli hankintailmoitukset.fi, on valtiovarainministeriön omistama lakisääteinen julkisten hankintojen palvelu, jonka ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Hansel Oy.  
 
Lisätiedot:  
Erityisasiantuntija Olli-Juhani Piri, valtiovarainministeriö, olli-juhani.piri(at)gov.fi, puh. 029 553 0173  
Digitaalisen liiketoiminnan johtaja Mikko Saavalainen, Hansel Oy, mikko.saavalainen(at)hansel.fi, puh. 0294 444 223 

Hankintailmoitukset.fi