Hyppää sisältöön

Lausuntokierros
Hyvinvointialueiden ohjausta selkeytetään ja yhtenäistetään

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.10.2023 14.01
Tiedote

Työryhmä esittää muutoksia hyvinvointialueiden ohjaukseen, valtioneuvoston työnjakoon ja valtioneuvoston asettamiin strategisiin tavoitteisiin. Lakiesityksessä ehdotetaan hyvinvointialueiden ja valtion välisten neuvottelukuntien yhdistämistä sekä muutoksia neuvotteluja koskeviin säännöksiin.

Hyvinvointialueiden ohjausmuutoksia valmistelevan työryhmän ensimmäisen vaiheen säädösmuutosesitykset ovat lausuntokierroksella 17.10. – 23.11.2023.

Esityksellä yhtenäistetään hyvinvointialueiden valtion ohjausta, selkeytetään valtiovarainministeriön roolia ohjauksen koordinaatiossa sekä varmistetaan, että hyvinvointialueiden ohjaus on yhteensopivaa valtioneuvoston asettamien talous- ja finanssipoliittisten tavoitteiden kanssa.

Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi hyvinvointialueesta annettua lakia, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia, pelastustoimen järjestämislakia ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla annettua lakia.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan keväällä 2024.

Hyvinvointialueiden ohjauksen uudistamista koskevat hallitusohjelmakirjaukset viedään lainsäädäntöön vaiheittain

Työryhmän seuraavan vaiheen työ keskittyy hyvinvointialueiden taloutta koskevaan sääntelyyn. Työryhmää täydennetään näiden muutosten valmistelua varten hyvinvointialueiden edustajilla. Tavoitteena on, että taloutta koskevien ehdotusten lausuntokierros ajoittuu kevätkaudelle 2024.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman tavoitteena on, että hyvinvointialueiden ohjausrakenteita kehitetään ja selkeytetään siten, että varmistetaan yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, henkilöstön riittävyys, hillitään kustannusten nousua ja edistetään kustannusvaikuttavuutta ottaen huomioon alueiden tarve säilyttää hyvinvointialueiden omistajuus omasta taloudestaan.

Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueesta annetun lain sekä eräiden muiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Lisätietoja:
Alivaltiosihteeri Susanna Huovinen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30199
Ylijohtaja Jani Pitkäniemi, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30494
Hallitusneuvos Minna-Marja Jokinen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30018
Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30066

Hankeikkuna: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi hyvinvointialueesta annetun lain sekä eräiden muiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta 

Tiedote työryhmän asettamisesta 4.9.2023: Hyvinvointialueiden ohjauksen säädösmuutosten valmisteluryhmä asetettu