Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kansainvälinen valuuttarahasto kehottaa Suomea lisätoimiin julkisen talouden tasapainottamiseksi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2024 10.04
Tiedote

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) julkisti lausuntonsa Suomen taloudesta tiistaina 23. tammikuuta.

IMF:n mukaan hallitus pyrkii kunnianhimoisesti vakauttamaan julkista taloutta mutta nykyisillä linjauksilla velkasuhde jatkaa kasvuaan. Hallitusohjelman menoleikkausten lisäksi valuuttarahasto suosittelee uusia toimia: esimerkiksi hyvinvointialueiden toimintaa olisi syytä tehostaa.

Suomen pitäisi IMF:n mukaan myös ryhtyä toimiin, joilla lisätään valtion tuloja. Niitä voitaisiin kasvattaa esimerkiksi uudistamalla verotusta.

IMF ennustaa maltillista talouskasvua

Suomen talous elpyi nopeasti pandemiasta. Näkymät ovat kuitenkin heikentyneet, koska hinnat ovat nousseet ja korot kohonneet. Talouden kehitystä varjostaa myös Venäjän hyökkäyssota.

IMF ennustaa, että Suomen talous kasvaa maltillisesti tänä vuonna. Ilmassa on kuitenkin riskejä, jotka voivat ajaa Suomen talouden pidempään ja laajempaan taantumaan.

Lisäksi lausunto käsittelee muun muassa työmarkkinoita, ilmastopolitiikkaa, tuottavuutta ja rahoitusmarkkinoita.

Ministeri Purra korostaa lisätoimien tarvetta

Valtiovarainministeri Riikka Purra pitää hyvänä, että ulkopuoliset asiantuntijat tarjoavat analyysia politiikan tueksi.

”IMF:n suositukset tukevat näkemystäni julkisesta taloudesta: tarvitsemme lisätoimia, jotta pääsemme hallitusohjelman tavoitteisiin. Uusien toimien pitää olla laaja-alaisia ja kunnianhimoisia”, Purra sanoo.

Lausunto on osa maaseurantaa

IMF antaa vastaavan lausunnon kaikista jäsenmaistaan osana maaseurantaansa. IMF:n vierailuja jäsenmaissa kutsutaan artikla IV -konsultaatioiksi, koska ne perustuvat IMF:n sopimusartiklaan IV. 

Lausunto pohjautuu IMF:n asiantuntijoiden omiin arvioihin ja keskusteluihin, joita he ovat käyneet suomalaisten viranomaisten, työmarkkinajärjestöjen, rahoituslaitosten, tutkimuslaitosten ja muiden tahojen kanssa.

Lisätietoja:
Finanssiasiantuntija Sara Hellemaa, puh. 02955 30067, sara.hellemaa(at)gov.fi
Valtiovarainministerin erityisavustaja Jussi Lindgren, puh. 02955 30514, jussi.lindgren(at)gov.fi

 
Sivun alkuun