Hyppää sisältöön

Kansallisten dialogien syksyn teemana ”Mikä tuo meidät yhteen?”

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.2024 11.12
Uutinen
Kansalliset dialogit.

Kansalliset dialogit ovat sarja avoimia keskustelutilaisuuksia, jotka tarjoavat uudenlaisen keinon yhteiskunnalliseen vuoropuheluun. Syksyn dialogeissa etsitään Suomessa asuvia ihmisiä yhdistäviä asioita.

Kansallisissa dialogeissa ovat toistuvasti nousseet esiin ihmisten havainnot yhteiskunnan jakolinjojen syvenemisestä. Dialogien osallistujat ovat kokeneet, että eri ihmisryhmien on vaikeaa löytää yhdistäviä tekijöitä ja tapoja, joilla kohdata toisensa. Ristiriitoja ja erkaantumista voi syntyä erityisesti eri sukupolvien ja kulttuurien, ammattien ja toimeentulon, kaupunkilaisten ja maaseudulla asuvien sekä enemmistöjen ja vähemmistöjen välillä. Myös vastakkaiset poliittiset ideologiat erkaannuttavat ihmisiä toisistaan.  

"Hyvin toimiva yhteiskunta tarvitsee ihmisiä yhdistäviä sidoksia, jotta kaikille löytyy paikkansa ja voimme ratkoa yhteisiä ongelmiamme. Siksi syksyn dialogeissa pohditaan yhtä aikamme tärkeintä kysymystä: millaiset asiat, paikat, toimijat ja tekemisen tavat voivat tuoda meitä yhteen nyt ja tulevaisuudessa", kertoo finanssineuvos Katju Holkeri valtiovarainministeriöstä. 

Keskustelutilaisuuksien järjestäminen on kaikille avointa, ja dialogien toimintamalli on vapaasti hyödynnettävissä. Ohjeet dialogien järjestämiseksi ja mukaan ilmoittautumiseksi löytyvät kansallisten dialogien verkkosivuilta. Syksyn dialogien yhteenveto julkaistaan alkuvuodesta 2025.  

Kansallisia dialogeja on järjestetty Suomessa keväästä 2023 alkaen vaihtuvin teemoin. Dialogeja koordinoivat Dialogiakatemia, Lastensuojelun Keskusliitto, Sitra, Tuusulan kunta, valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriö. 

Lisätietoja:
Finanssineuvos Katju Holkeri, valtiovarainministeriö, katju.holkeri(at)gov.fi, p. 02955 30087
Johtaja Kai Alhanen, Dialogiakatemia, kai.alhanen(at)aretai.org, p. 040 5720 213