Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Kuntaministeri Sirpa Paatero:
Kotikuntalaisuus tuo muutoksia ukrainalaisten tukemiseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.11.2022 10.38
Kolumni
Kuntaministeri Sirpa Paatero.

Suomi on sitoutunut seisomaan Ukrainan tukena ja auttamaan ukrainalaisia Venäjän hyökkäyssodan keskellä. Suomalaiset kunnat ovat sodan alusta alkaen ottaneet vahvan roolin erityisesti sotaa paenneiden ukrainalaisten auttamisessa. Suuri kiitos kuuluukin kunnille siitä kaikesta työstä, jota tähän saakka on tehty.

Valitettavasti sota näyttää jatkuvan, emmekä näe sille lähitulevaisuudessa loppua. Ukrainalaiset tarvitsevat Suomen ja Euroopan tukea yhä edelleen. 

Myös muutoksia on luvassa, sillä helmikuussa tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Se tarkoittaa, että maaliskuussa 2023 ensimmäiset sotaa paenneet ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa Suomesta. Kotikuntaa voi hakea, kun esimerkiksi tilapäisen oleskeluluvan voimassaoloaikaa jatketaan ja henkilö on asunut Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan. Yksittäiset ukrainalaiset voivat tosin saada kotikunnan jo aiemmin esimerkiksi perheenjäsenyyden perusteella. 

Kuntien on hyvä valmistautua tulevaan muutokseen jo tässä vaiheessa, sillä kuntien rooli tilapäistä suojelua saavien palveluiden järjestäjänä kasvaa merkittävällä tavalla tulevan kevään ja kesän aikana. 

Tähän asti kotikunnan saamiseksi hakijan on täytynyt asioida henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietovirastossa. Tämän rinnalle on nyt tulossa myös sähköinen hakumahdollisuus, joka on parhaillaan valmistelussa. 

Kuntien on hyvä varautua erilaisten palveluiden tarpeen kasvuun jo nyt

Kotikunta on edellytys tiettyjen palvelujen ja etuuksien saamiselle, jotka ovat lainsäädännössä sidottuja kotikuntaan. Myös jotkin valtion viranomaisten tarjoamat palvelut, rahalliset etuudet ja tuet edellyttävät kotikuntaa. On tärkeää, että ukrainalaisille tiedotetaan kattavasti kotikunnan hakemisesta sekä kotikuntaoikeuden myötä heille kuuluvista palveluista.

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia myös kotouttamisesta, johon kuuluu esimerkiksi kielikoulutus. Lisäksi on syytä varautua siihen, että kunnallisten peruspalvelujen tarve kasvaa. Lasten koulutuksesta kunnat ovat jo hienosti huolehtineet, mutta esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja harrastamisen Suomen mallin osalta palveluille on varmasti kysyntää. Työllisyyden kuntakokeiluissa mukana olevien kuntien on tärkeää huomioida myös TE-palvelut. Kotikunnan saavien asumisen järjestämisen vastuu siirtyy Migriltä kunnille. 

Myös sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa

Myös hyvinvointialueiden on hyvä ennakoida muutosta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kunnissa ja alueilla valmistelut muutoksen varalle kannattaakin laittaa liikkeelle hyvissä ajoin, jotta suurilta ruuhkilta vältytään ja palveluita on saatavilla kaikille niitä tarvitseville. 

En voi korostaa tarpeeksi sitä, kuinka korvaamaton kuntien panos on ollut ukrainalaisten auttamisessa. Sota ei ole ohi ja ukrainalaiset tarvitsevat apuamme ehkä enemmän kuin koskaan, kun sodan vaiheet julmistuvat ja Ukrainan kaupunkeja koetellaan nyt todella kovin ottein. On hienoa, että suomalaiset kunnat ovat etujoukoissa tukemassa ukrainalaisia ja auttamassa hädässä olevia.

Jatketaan tätä tärkeää työtä edelleen ihmisten vapauden, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteiden puolesta.

Sirpa Paatero 
Kuntaministeri

Kunta-asiat
 
Sivun alkuun