Hyppää sisältöön

Minister Vehviläinen: Smidigt samarbete inom den offentliga sektorn stöder inkluderande tillväxt

finansministeriet
Utgivningsdatum 7.6.2017 14.00 | Publicerad på svenska 7.6.2017 kl. 15.11
Nyhet

Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen konstaterade vid seminariet för kommunalledningen i Uleåborg att smidigt samarbete och partnerskap mellan kommunerna, de nya landskapen och staten främjar på bästa möjliga sätt inkluderande tillväxt i Finland.

”Målet med inkluderande tillväxt är att eftersträva rättvisare, kraftigare och hållbarare ekonomisk tillväxt. Inkluderande tillväxt kräver enligt OECD beslutsfattande som baserar sig på ett ännu bättre informationsunderlag, verkligt sektorsövergripande och bättre utnyttjande av kompetens och information som samarbetsgrupperna besitter. OECD:s förvaltningsministermöte som hölls i Helsingfors hösten 2015 betonade i sina slutledningar att förvaltningen för egen del kan bidra till att alla i samhället får del av den ökande välfärden. Det är det som inkluderande tillväxt i all korthet betyder. Alla måste ha nytta av tillväxten, sade Vehviläinen”.

Landskapsreformen erbjuder enligt Vehviläinen ett tillfälle för hela den finländska offentliga förvaltningen att damma av, att förnya sig och att ta ett rejält kliv mot en modern och interaktiv förvaltning.

”Landskapsreformen hjälper Finland att vända förvaltningen i en västeuropeisk riktning. Vår modell baserar sig i framtiden på en demokratisk offentlig förvaltning på tre nivåer: kommunen, landskapet, staten. Reformen koncentrerar uppgifter som i dagsläget sköts av nästan 400 organisationer till 18 landskap. Reformen är omfattande och verkställandet kräver både en god sektorsövergripande helhet och koll över detaljerna”, säger Vehviläinen.

Vehviläinen poängterar de offentliga aktörernas, dvs. kommunernas, städernas, landskapens, ministeriernas och ämbetsverkens gemensamma ansvar för att reformen lyckas.

”Jag tror att såväl medborgarna som näringslivet och andra samfund förväntar sig ett gott internt samarbete av den offentliga förvaltningen, inte att man bara värnar om det egna reviret. Kommunerna och landskapen har gemensamma skattebetalare och förhoppningsvis även gemensamma målsättningar när det gäller främjandet av tillväxten, sysselsättningen och välfärden inom den egna regionen”, säger Vehviläinen.

Den offentliga förvaltningen bör enligt Vehviläinen inse hur man inom den nya ekonomin eftersträvar nätverk och olika ekosystem, och hur tid- och platsoberoende plattformsekonomi ses som en stor möjlighet.

”Kanske vi också borde sätta åt sidan de roller som framhäver skillnaderna mellan kommunen och landskapet eller kommunen och staten. Det vore nyttigare att fokusera på hur den offentliga förvaltningen i digitaliseringens och artificiella intelligensens tidevarv i sin helhet betjänar medborgarna, företagen och andra samfund i hela Finland”, sade Vehviläinen.

Ytterligare information:

Sami Miettinen, specialmedarbetare, tfn 046 923 4695

Anu Vehviläinen Förvaltningspolitiken Kommunärenden Offentliga förvaltningens ICT aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto regeringen
Sivun alkuun