Hyppää sisältöön

Kuntien peruspalvelujen valtionosuutta ja hyvinvointialueiden rahoitusta koskevia päätöksiä vuodelle 2024 muutetaan 1.8. alkaen – päivitetyt rahoituslaskelmat on julkaistu

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2024 12.31
Tiedote
Ikkuna ja kasveja

Valtiovarainministeriö on käsitellyt kuntien ja hyvinvointialueiden vuoden 2024 valtionosuus- ja rahoituspäätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset. Rahoituksen siirtolaskelma on päivitetty ja tältä osin kaikkien kuntien ja hyvinvointialueiden vuoden 2024 maksatuspäätöksiä muutetaan 1.8.2024 alkaen. Korjausten vaikutukset eivät ole koko maan tasolla mittaluokaltaan suuria.

Oikaisuvaatimukset aiheuttivat koko maan tasolla vähäisiä muutoksia

Kuntien ja hyvinvointialueiden vuoden 2024 valtionosuus- ja rahoituspäätöksiin tuli oikaisuvaatimuksia yhteensä 27. Suurin osa niistä liittyy päätöksiin sisältyneisiin kunnilta hyvinvointialueille siirtyneiden kustannusten siirtolaskelmassa huomioituihin oikaisuihin. Oikaisuvaatimuksia on tullut edellä mainitun lisäksi myös muista siirtyviin kustannuksiin sisältyvistä virheistä. 

Kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät kustannukset määritellään kuntien raportoimien vuosien 2021 ja 2022 tilinpäätöstietojen perusteella. Kesällä 2023 annettujen valtioneuvoston asetusten ja syksyllä 2023 hyväksytyn hyvinvointialueiden rahoituslain muutoksen perusteella siirtolaskelmassa oikaistaan kuntien kustannuksiin liittyvät kertaluontoiset tai takautuvat tilinpäätöserät, jotka muutoin vääristäisivät merkittävästi rahoituksen siirtolaskelmaa ja tätä kautta yksittäisen kunnan tai hyvinvointialueen rahoitusta. Asetuksessa säädetyt tiedot oikaistaan siten, että kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät kustannukset vastaavat yhden vuoden palveluiden järjestämisen kustannuksia.

Määrällisesti eniten oikaisuvaatimuksia tehtiin kuntayhtymän palkkaharmonisaatiokustannuksista johtuvien alijäämien oikaisemisesta kuntien kustannuksissa. Nämä Pohjois-Karjalan ja Päijät-Hämeen kuntien oikaisuvaatimukset on hylätty, koska päätökset ovat olleet lain mukaisia. 

Oikaisuvaatimuksiin annetut erilliset päätökset on lähetetty kyseisiin kuntiin ja hyvinvointialueille. Kunnan peruspalvelujen valtionosuuslain 47 §:n ja hyvinvointialueiden rahoituslain 26 a §:n nojalla korjataan tiedot myös siltä osin, kun ne vaikuttavat muiden kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitukseen.

Kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen nettokustannukset ovat oikaisuvaatimusten ja muiden päätösten perusteena olevien tietojen korjausten perusteella tarkentuneet koko maan tasolla 0,5 miljoonaa euroa suuremmiksi kuin vuoden 2024 rahoituslaskelmien pohjana käytetyt tiedot. Päivitetty kuntakohtainen siirtolaskelma kunnilta hyvinvointialueille siirtyvistä kustannuksista on julkaistu.

Valtiovarainministeriö on päivittänyt rahoituksen siirtolaskelman perusteella kuntien valtionosuus- ja hyvinvointialueiden rahoituslaskemat ja muuttaa tältä osin kaikkien kuntien ja hyvinvointialueiden vuoden 2024 maksatuspäätöksiä 1.8.2024 alkaen. Muutoksilla ei ole vaikutusta kuntien valtionosuuksiin tai hyvinvointialueiden rahoitukseen vuodelle 2023.

Siirtyvien kustannusten tarkentumisesta aiheutuneet muutokset vuoden 2024 kuntien valtionosuuteen ja hyvinvointialueiden rahoitukseen sisältyvät valtion vuoden 2024 toiseen lisätalousarvioon, jonka eduskunta hyväksyi 24.6.2024.

Kuntien valtionosuuslaskelmat vuosille 2024 ja 2025 on päivitetty

Sote-siirtolaskelman päivittymisen lisäksi huomioidaan vuoden 2024 valtionosuudessa elokuun maksatuksesta alkaen myös käyttämättä jääneiden yhdistymisavustusten palautus, mikä lisää valtionosuutta noin 10 milj. euroa. Lisäksi kotikuntakorvauksen perusosaa korjataan ja kotikuntakorvaukset päivitetään vuodelle 2024 niin, että uuden perushinnan mukaiset kotikuntakorvaukset tulevat maksuun loppuvuoden aikana.

Vuoden 2025 ennakolliseen valtionosuuslaskelmaan on viety päivitetyn sote-siirtolaskelman mukaiset muutokset ja päivitetty kotikuntakorvauslaskelma. TE-uudistusta koskeva rahoituslaskelma on päivittynyt erityisesti siirtymäajan rahoituksen osalta. Laskelmaan on viety vuoden 2023 mukaiset arviot kuntakohtaisista työvoimapalveluiden kustannuksista, jotka muodostavat osan vuoden 2025 valtionosuudesta.

Valtioneuvosto päätti 6.6.2024 Mäntyharjun ja Pertunmaan kuntien yhdistymisestä siten, että Pertunmaan kunta lakkaa ja yhdistyy Mäntyharjun kuntaan 1.1.2025. Laskelma sisältää alustavan arvion uuden kunnan valtionosuudesta.

Vuoden 2025 valtionosuuslaskelmat ovat ennakollisia. Lopulliset laskelmat tehdään loppuvuodesta 2024 kaikkien määräytymistekijöiden valmistuttua.

Kuntakohtainen painelaskelma julkaistiin huhtikuussa kevään kuntatalousohjelman yhteydessä. Painelaskelma on nyt päivitetty valtion vuoden 2024 toisessa lisätalousarviossa hyväksytyin muutoksin, sekä vuosien 2026–2028 verotuloihin perustuvan tasauksen laskentaa on tarkennettu.

Hyvinvointialueiden rahoituslaskelma vuodelle 2024 on päivitetty

Vuodelle 2024 myönnetty hyvinvointialueiden rahoitus on 24,1 miljardia euroa. Vuoden 2024 rahoitus kasvaa koko maan tasolla noin 0,5 miljoonaa euroa siirtyvien kustannusten tarkentumisen johdosta.

Siirtyvien kustannusten tarkennus kasvattaa hieman hyvinvointialueiden koko maan tason rahoitusta ja muuttaa aluekohtaisia siirtymätasauksia. Hyvinvointialuekohtaisella siirtymätasauksella tasataan laskennallisesta rahoitusmallista aiheutuvaa muutosta suhteessa tehtävistä aiemmin vastanneiden alueen kuntien toteutuneisiin kustannuksiin.

Siirtyvien kustannusten tarkennukset huomioidaan syksyllä julkaistavissa hyvinvointialueiden vuoden 2025 rahoituslaskelmissa.

Lisätietoja:
Finanssiasiantuntija Roosa Valkama, p. 02955 30560, roosa.valkama(at)gov.fi (hyvinvointialueiden rahoitus, lomalla 1.7.-2.8.)
Finanssiasiantuntija Lauri Piirainen, puh. 02955 30521, lauri.piirainen(at)gov.fi (kuntien valtion-osuudet, lomalla 5.7.-11.8.)
Neuvotteleva virkamies Unna Heimberg, puh. 02955 30280, unna.heimberg(at)gov.fi (kuntien valtionosuudet, lomalla 1.7.-28.7.)
Neuvotteleva virkamies Minnamaria Korhonen, p. 02955 30586, minnamaria.korhonen(at)gov.fi (siirtolaskelmatietojen oikaisut, lomalla 1.7.-28.7.)
Hallitusneuvos Eeva Mäenpää, p. 02955 30266, eeva.maenpaa(at)gov.fi (lainsäädäntö, lomalla 8.7.-7.8.)

Linkit laskelmiin:
Siirtolaskelma kunnilta hyvinvointialueille siirtyvistä kustannuksista
Kuntien valtionosuuslaskelmat
Hyvinvointialueiden rahoituslaskelmat 
Vuosien 2026–2028 valtionosuusennusteet: vm.fi/kuntatalousohjelma

(Korjattu klo 13.40 linkit viemään suorien taulukoiden sijasta ao. verkkosivuille).

Aiemmat tiedotteet:
Kuntien peruspalvelujen valtionosuutta ja hyvinvointialueiden rahoitusta koskevia päätöksiä vuodelle 2024 muutetaan oikaisuvaatimusten johdosta

 

Hallintopolitiikka Hyvinvointialueet Kunta-asiat