Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kuntien tilanteeseen iso helpotus jo vuodelle 2019

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2019 19.39
Tiedote
Sirpa Paatero.

Kuntien peruspalvelujen valtionosuuksia on päätetty kasvattaa kaikkiaan 1,1 miljardilla eurolla vuoden 2020 budjetissa. Suurin osa tästä on edellisen hallituksen tekemien leikkausten paikkaamista, jolla kuntataloutta kohennetaan huomattavasti.

Esimerkiksi kiky-lomarahojen leikkauksen aiheuttama vähennys kuntien rahoitukseen korjataan vuonna 2020. Lisäksi väliaikaiset valtionosuusleikkaukset kunnille päättyvät vuonna 2020, jonka seurauksena peruspalvelujen valtionosuuteen tehdään vuonna 2020 indeksikorotus. Tämä lisää valtionosuutta noin 166 milj. euroa.

Budjettiriihen yhteydessä päätettiin aikaistaa kunnille maksettava kertaluonteinen 237 milj. euron valtionosuuksien lisäys ensi vuodelta tälle vuodelle. Lisäyksessä on kyse kiky-sopimuksen lomarahaleikkauksiin liittyvästä kompensaatiosta. Maksatuksen aikaistuksella helpotetaan kuntien erittäin haastavaa taloustilannetta vuonna 2019. Painetta kuntatalouden vahvistamiseen ovat lisänneet ennakonpidätysmenettelyn muutokset ja tulorekisterin ilmoitusongelmat, joiden johdosta osa kuntien verotulojen maksatuksesta siirtyy vuodelle 2020.

”On syytä korostaa, että kunnat eivät ole verotusjärjestelmän, eli verokorttiuudistuksen myötä menettämässä verotuloja, mutta verokertymää siirtyy tältä vuodelta seuraavalle. Tämä yhdessä haastavan taloustilanteen kanssa on taustalla valtionosuuksien maksatuksen aikaistamisessa. Kuntien on tämän päätöksen ja ensi vuodelle päätettyjen valtionosuuksien vuoksi helpompi ennakoida toimintaansa ja talouttaan”, sanoo kunta- ja omistajaohjaus Sirpa Paatero.

”Kuntien kannalta suuri haaste on edelleen epävarmuus siitä, mikä on tämän vuoden kunnallisveron kertymä ja mille kunnallisveron tasolle ensi vuoden budjetit rakennetaan. Epävarmuuden pienentämiseksi onkin tärkeää, että Verohallinto tiedottaa kunnille ja muille veronsaajille säännöllisesti verokertymien kehityksestä ja muista mahdollisista uusista tiedoista verokertymiä koskien. Nyt tehtävillä toimenpiteillä on tarkoitus vahvistaa kuntien taloutta ja varmistaa osaltaan, ettei yksikään kunta jaksotuksen muutoksen aiheuttaman tilapäisen alijäämän vuoksi joudu esimerkiksi kriisikuntamenettelyyn”, toteaa ministeri Paatero.

Valtiovarainministeriössä käynnistetään välittömästi valmistelu maksatuksen aikaistamisen edellyttämästä valtionosuuslain muutoksesta 237 miljoonan euron osalta

***.

KORJAUS 18.9.2019 klo 10.00: Korjattu peruspalvelujen valtionosuuden indeksikorotus 166 milj. euroa. Valtionosuuksien indeksikorotukset ovat yhteensä 198 miljoonaa euroa ml. OKM:n hallinnonalan koulutuksen valtionosuuksien indeksikorotus 32 milj.

Lisätietoja:

Sirpa Paateron erityisavustaja Minna Salminen, puh. 02955 30273, minna.salminen(at)vm.fi
Finanssineuvos Tanja Rantanen, p. 02955 30338, tanja.rantanen(at)vm.fi

Hallintopolitiikka Kunta-asiat Sirpa Paatero
 
Sivun alkuun