Hyppää sisältöön

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta edistää yhdenvertaisuutta ja digitaalista asiointia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2019 11.51
Tiedote

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta on vahvistettu tänään tasavallan presidentin esittelyssä. Laki tulee voimaan 1.4.2019. Laki sisältää saavutettavuusdirektiivistä tulevat vaatimukset ja sääntelyä digitaalisten palvelujen tarjoamiseen. Laki edistää digitaalisten palvelujen yhdenvertaisia käyttömahdollisuuksia.

Laissa digitaalisten palvelujen tarjoamisesta säädetään verkkopalvelujen saavutettavuutta koskevista vaatimuksista ja toimeenpannaan EU:n saavutettavuusdirektiivi. Saavutettavuuden huomiointi edistää yhdenvertaisuutta ja parantaa esimerkiksi vammaisten ihmisten mahdollisuutta käyttää digitaalisia palveluita.

Laki sisältää myös viranomaisten digitaalisten palvelujen tarjoamista koskevat säännökset. Niillä edistetään julkisen hallinnon digitaalisten palvelujen tarjoamista asiakkaille yhdenmukaisella, asiakaslähtöisellä ja turvallisella tavalla. Viranomaisille tulee velvollisuus tarjota kansalaisille, yrityksille ja yhteisöille mahdollisuus siihen, että asiointiin liittyvät viestit ja asiakirjat voi toimittaa digitaalisten palvelujen kautta.

Laki hyväksyttiin eduskunnassa pienin muutoksin, joista keskeisimpänä 23.9.2019 jälkeen julkaistujen tai täysin uudistettujen viranomaisten ja julkisoikeudellisten laitosten intra- ja extranettien sisältyminen soveltamisalaan. Laki tulee voimaan 1.4.2019. Saavutettavuusvaatimusten osalta lain soveltaminen käynnistyy portaittain 23.9.2019 lähtien. Lain toisen luvun eli digitaalisten palvelujen tarjoamisen osalta lain soveltaminen alkaa kuusi kuukautta lain voimaantulon jälkeen.

Lain saavutettavuusvaatimusten valvonnasta vastaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Viraston saavutettavuuden valvontayksikön tehtävä on valtakunnallinen. Yksikön tehtävänä on valvonnan lisäksi neuvoa ja ohjata saavutettavuusvaatimusten toimeenpanossa.

Valtiovarainministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestävät pe 22.3. klo 10 webinaarin saavutettavuusvaatimuksista. Lue lisää ja ota webinaarin linkki talteen tapahtumasivulta vm.fistä.

Laki julkaistaan kokonaisuudessaan Hallituksen esitykset ja päätökset -sivulla.

Lisätietoja:

Tomi Voutilainen, neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö, 0295 530 453, tomi.voutilainen(at)vm.fi

Emilia Ojala, lakimies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, 0295 016 479, emilia.ojala(at)avi.fi

Digipalveluiden saavutettavuutta parannetaan (tiedote 3.5.2018)

Luonnos digitaalisten palvelujen tarjoamisen laista sai 135 lausuntoa (uutinen 26.3.2018)

Lainsäädäntöhankkeen tavoitteena on ollut varmistaa digitaalisten palveluiden saavutettavuus sekä edistää laadukkaiden ja tietoturvallisten digitaalisten palvelujen tarjontaa julkisella sektorilla. Tavoitteenamme on varmistaa, että Suomessa on toimivat julkiset palvelut, hyvä hallinto ja että saamme elää kestävässä ja vakaassa yhteiskunnassa.

Anu Vehviläinen Digitalisoituminen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT