Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Jäsenmaat kehottavat Pohjoismaiden investointipankkia lisäämään lainanantoa

Valtiovarainministeriö 27.3.2020 14.00
Tiedote

Pohjoismaiden ja Baltian valtiovarainministerit ovat pyytäneet Pohjoismaiden investointipankkia (NIB) ryhtymään pikaisiin toimiin koronakriisin vaikutusten lieventämiseksi. Ministerit edustavat jäsenmaita investointipankin hallintoneuvostossa.

Ministerit kehottavat investointipankkia lisäämään mahdollisimman paljon lainanantoa alueen yrityksille, jotka kärsivät kriisistä. Näin pankki voi tukea talouden vakauttamista Pohjoismaissa ja Baltiassa.

”Odotamme NIB:n tukevan kestävällä pohjalla olevia yrityksiä, jotka kohtaavat lyhytaikaisia maksuvalmiusongelmia kriisin takia. NIB:n tulisi pystyä laajentamaan lainanantoa etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille muiden rahoituslaitosten kautta. Lisäksi pankki voi tarjota suoraa rahoitusta suurille yrityksille, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin. On myös äärimmäisen tärkeää, että pankki saa yhteyden vaikeuksissa olevin yrityksin ja auttaa niitä tasoittamaan kriisin vaikutuksia. Pankin tulisi tukea jäsenmaiden yrityksiä mahdollisimman laajasti, jotta nämä selviytyvät kriisistä”, ministerit sanovat julkilausumassaan.

Vakavarainen pankki

Pohjoismaiden investointipankin omistavat Pohjoismaat ja Baltian maat. Pankki rahoittaa tuottavuutta parantavia ja ympäristölle hyödyllisiä hankkeita jäsenmaissa. Pankki voi myös auttaa jäsenmaitaan talouskriiseissä. NIB on taloudellisesti vakaalla pohjalla, mikä näkyy sen erinomaisena luottoluokituksena. Sen lainavolyymi on tyypillisesti 3–4 miljardia euroa vuodessa.

Pankin johtokunta harkitsee lainanannon kasvattamista ottaen huomioon ajantasaisen tiedon sekä pankin riskinhallinnan ja vakaan pankkitoiminnan käytännöt.

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi
Valtiovarainministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen, puh. 044 058 1030, kari.jaaskelainen(at)vm.fi

Sivun alkuun