Hyppää sisältöön

Ministeriernas förvaltningsområdesspecifika produktivitetsprogram har publicerats

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 14.11
Pressmeddelande

Ministeriernas förvaltningsområdesspecifika planer för sparåtgärder i enlighet statsförvaltningens produktivitetsprogram och besluten från ramförhandlingarna våren 2024 publicerades den 23 september.

Målet för statsförvaltningens produktivitetsprogram, som fastställts i regeringsprogrammet, är att effektivisera den offentliga sektorns verksamhet med 243 miljoner euro före 2027 och att stödja regeringens hållbarhetsmål för de offentliga finanserna.   

Regeringen beslutade därutöver att spara in 150 miljoner euro på statsförvaltningens omkostnader samt tidigarelägga redan fastslagna besparingar på 50 miljoner euro till 2025 som en del av de ytterligare anpassningsåtgärder som vidtogs vid ramförhandlingarna våren 2024. Den sammanlagda effekten av regeringsprogrammet och besluten vid ramförhandlingarna uppgår till ett årligt sparbehov på sammanlagt 393 miljoner euro inom statsförvaltningens omkostnader från och med 2027.

En del av besparingarna genomförs centraliserat med hjälp av strukturella reformer, men största delen av besparingarna uppnås genom åtgärder som förvaltningsområdena har fastställt i sina egna produktivitetsprogram. 

Utan betydande åtgärder förblir underskotten i de offentliga finanserna stora samtidigt som skuldkvoten fortsätter att öka. Detta försvagar den offentliga ekonomins förmåga att trygga välfärdssamhällets funktionsförmåga under och efter eventuella framtida kriser.

De besparingar som gäller 2025 ingår i den budgetproposition för 2025 som överlämnades till riksdagen i dag. Ministerierna har i sina produktivitetsprogram också beskrivit de kommande årens sparbeslut per ämbetsverk. Dessa budgeteras i planen för de offentliga finanserna 2026-2029 och i budgetarna för de kommande åren. 

Mer information:

Mika Niemelä, budgetchef, tfn 02955 30525, mika.niemela(at)gov.fi