Hyppää sisältöön

Kansainväliset vertailut
OECD:n digitaalisen hallinnon suosituksen seuranta julkaistu – Suomi keskitasoa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.2.2024 10.07
Tiedote
Kuvassa tietokone ja maisema toimistohuoneesta

Suomi sijoittui kahdenneksitoista OECD:n uusimmassa digitaalisen hallinnon vertailussa. Kärkisijoilla olivat Etelä-Korea, Tanska ja Iso-Britannia. Vertailussa oli mukana 38 maata.

Digital Government Index -arvioinnissa peilataan OECD:n jäsenmaiden edistymistä suhteessa OECD:n digitaalisen hallinnon suositukseen. Se keskittyy toimenpiteisiin, joilla rakennetaan edellytyksiä julkisen sektorin digitaaliselle ja ihmiskeskeiselle muutokselle. Suomi pärjäsi vertailussa suhteellisen hyvin, mutta heikoimmat pisteet tulivat avoimen datan kohdalla.

"Vertailun tulokset ovat samansuuntaisia kuin omat havaintomme kehittämiskohteista. Analysoimme raportin tulokset ja teemme niistä johtopäätökset. Emme kuitenkaan tee kehittämistä pärjätäksemme raporteissa, vaan tavoitteenamme on rakentaa hyvää digitaalista ympäristöä kansalaisille ja yrityksille. Tiedonkeruu on tapahtunut vuosina 2021-2022, joten siinä ei myöskään näy vielä Digitoimiston työ, joka on edistynyt paljon mittausjakson jälkeen”, sanoo johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen.

Useissa muissa digivertailuissa Suomi on ollut kärjen tuntumassa. Esimerkiksi YK:n sähköisen hallinnon vertailussa Suomi oli edellisellä mittauskerralla toisella sijalla. OECD:n raportissa käydään kuitenkin läpi eri asioita, kuten rakenteita ja julkituotuja periaatteita.

Lisätietoja: 

Johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 364, olli-pekka.rissanen(at)gov.fi