Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Pilkahduksia tulevaisuuteen -raportti valottaa uusia 2020-luvun teknologia- ja palvelumahdollisuuksia julkisessa hallinnossa

Valtiovarainministeriö 19.3.2019 13.05
Uutinen

Valtiovarainministeriö julkaisi 19. maaliskuuta järjestetyssä tilaisuudessa raportin ”Pilkahduksia tulevaisuuteen - Tietopolitiikka, tekoäly ja robotisaatio hyvinvoinnin ja taloudellisen menestyksen mahdollistajana Suomessa”. Raportissa käsitellään 2020-luvulla merkittävästi yhteiskuntaamme ja elämäämme vaikuttavia mahdollisuuksia, joita julkisen hallinnon organisaatioiden tulisi huomioida ja hyödyntää oman toimintansa kehittämisessä.

Pilkahduksia tulevaisuuteen -raportti on jatkoa helmikuussa 2017 julkaistulle raportille.

Tuleeko tekoälystä ja roboteista arkea 2020-luvulla?

Raportissa todetaan, että seuraavan kymmenen vuoden aikana teknologian kehitys kiihtyy entisestään. Tämä tuo markkinoille uudenlaisia digitaalisia tuotteita ja palveluita, joista emme tällä hetkellä välttämättä tiedä vielä mitään.

Eräs Suomen kyvykkyys on ollut kyky hyödyntää ketterästi uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Tätä kyvykkyyttä tulee edelleen kehittää, jotta voimme tarjota maatamme myös kansainvälisesti kilpailukykyisenä digitaalisen liiketoiminnan mahdollistavana alustana uusille ekosysteemeille ja alustoille. Ekosysteemit ja alustat voivat liittyä esimerkiksi Omadataan, terveyteen ja hyvinvointiin sekä liikenteeseen

2020-luvun on arvioitu olevan vuosikymmen, jonka aikana tekoälystä ja roboteista tulee arkea, samalla tavalla mitä 2010-luku on yleistänyt meillä älypuhelimet, sosiaalisen median ja pilvipalvelut. Julkisen hallinnon osalta näitä uusia palveluita voidaan hyödyntää tarjoamaan paremmin ja ennakoiden kansalaisten elämäntilanteisiin sovitettuja palveluita.

Tiedon, kansallisaarteemme, hallinta kehittyy

Raportin mukaan Suomessa on kenties maailman parhaimmat perusrekisterit sekä muut tietovarannot, jotka ovat mahdollistaneet meidän sujuvan toiminnan digitalisaation. Saamme nyt ja jatkossa tiedot parempaan ja tehokkaampaan hallintaan tietopolitiikan avulla, jota tukee juuri eduskunnan hyväksymä tiedonhallintalakia. Nämä ovat menestystekijöitä, jotka tulevat varmasti herättämään myös kansainvälistä kiinnostusta.

Digitaalista turvallisuutta tulee kehittää

Uusien palveluiden, kuten olemassa olevien ratkaisujenkin, täytyy toimia luotettavasti ja olla turvallisia. Tämä edellyttää digitaalisen turvallisuuden viiden osa-alueen huomioimista organisaation toiminnassa ja palveluiden kehittämisessä.

Eräs 2020-luvun nykyistä tärkeämpi osa-alue tulee olemaan digitaalinen luottamus; kuinka julkinen hallinto, elinkeinoelämä pystyy huolehtimaan esimerkiksi kansalaisten tai asiakkaiden tietoja käsiteltäessä niiden vaatimustenmukaisesta käsittelystä ja siitä, miten uutta teknologiaa voidaan myös eettisesti hyödyntää oikein.

Pilkahduksia tulevaisuuteen - Tietopolitiikka, tekoäly ja robotisaatio hyvinvoinnin ja taloudellisen menestyksen mahdollistajana Suomessa -raportti

19.3 tilaisuuden verkkotallenne

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Mika Tuikkanen, puh. 0295 530 036, mika.tuikkanen(at)vm.fi
VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, puh 0295 535 120, kimmo.rousku(at)vrk.fi

Palaa sivun alkuun