Hyppää sisältöön

Suomi ja Uruguay tiivistävät yhteistyötä tullirikosten torjunnassa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2017 11.23
Uutinen

Tasavallan presidentti valtuutti perjantaina 10. helmikuuta ulkoministeri Timo Soinin allekirjoittamaan Suomen ja Uruguayn tulliyhteistyösopimuksen.

Sopimus allekirjoitetaan Uruguayn presidentin Tabaré Vázquezin Suomen-vierailun yhteydessä 13. helmikuuta. Uruguayn puolelta sopimuksen allekirjoittaa kauppa- ja finanssiministeri Danilo Astori.

Sopimuksen taustalla on Uruguayn keväällä 2015 tekemä aloite kahdenvälisestä tulliyhteistyösopimuksesta, joka helpottaisi maiden tulliyhteistyötä ja siihen liittyvää tiedonvaihtoa. Suomen ja Uruguayn suhteet ovat tiivistyneet merkittävästi viime vuosina sellutehdasinvestointien ansiosta.

Tulliviranomaiset antaisivat toisilleen apua

Suomen ja Uruguayn välisen tulliyhteistyösopimuksen painopiste on tullirikosten torjunnassa. Sopimuksen mukaan maiden tulliviranomaiset antavat toisilleen apua tullilakien asianmukaisen soveltamisen varmistamiseksi, tullilakien vastaisten tekojen estämiseksi ja tutkimiseksi sekä niitä koskeviin syytetoimiin ryhtymiseksi.

Sopimus sisältää määräyksiä, jotka kuuluvat lainsäädännön alaan. Siten sopimuksen hyväksyminen edellyttää vielä eduskunnan hyväksymistä ja lainsäädännön alaan kuuluvat määräykset tulee saattaa voimaan lailla.

Sopimus tulee voimaan kuudenkymmenen päivän kuluttua siitä, kun on vastaanotettu jälkimmäinen ilmoitus siitä, että voimaantulon edellyttämät kansalliset vaatimukset on täytetty.

Päätösasiakirjat julkaistaan päätökset-sivulla.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Jere Lumme, puh. 0295530041, jere.lumme(at)vm.fi