Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeri Purra: ”Hallitus tukee suomalaista työtä ja teollisuutta”
Suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvitystä koskeva lakiehdotus lausuntokierrokselle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2024 13.45
Tiedote

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja lakiehdotuksesta suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä. Hallitus päätti verohyvityksen valmistelusta viime kevään kehysriihessä osana hallituksen kasvupakettia.

Valtiovarainministeri Riikka Purra vie paketin eteenpäin tyytyväisenä:

”Suurten teollisten investointien verohyvitys on tärkeä työväline suomalaisen työn ja teollisuuden tukemiseksi nykyisessä heikossa suhdannetilanteessa.”

”Tarvitsemme talouskasvua tukemaan uusia ja älykkäitä verotusratkaisuja. Toivon uuden verohyvityksen tuovan suomalaisille pitkään kaivattuja, isoja investointeja”, sanoo Purra. 

Hallitus päätti kevään 2024 kehysriihessä ottaa käyttöön ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien suurten investointien verotuen. Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 24. kesäkuuta verohyvityksen valmistelun jatkamisesta. Tuen tavoitteena on lisätä sähköä hyödyntäviä suuria teollisia investointeja ja samalla tukea puhtaan siirtymän teollisuuden rakentumista Suomeen. Taustalla on Euroopan komission keväällä 2023 hyväksymät tilapäiset valtiontukipuitteet, joiden tarkoituksena on tukea EU:n jäsenmaiden taloutta ja vihreää siirtymää. Lain voimaantulo edellyttää, että komissio on todennut sen valtiontukipuitteiden mukaiseksi. 

Tuettavat hankkeet 

Luonnoksessa hallituksen esitykseksi verohyvitystä voitaisiin kohdistaa investointeihin, joilla vauhditetaan puhdasta siirtymää ja fossiiliriippuvuuden vähentämistä. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksen mukaan uusiutuvan sähkön tuotanto rajattaisiin kuitenkin tuen ulkopuolelle. 

Tuettavat hankkeet voivat liittyä 

  • uusiutuvan energian tuotantoon (mukaan lukien vety ja vetypolttoaineet), sähkön ja lämmön varastointiin sekä uusiutuvan vedyn, biopolttoaineiden, bionesteiden, biokaasun ja biomassapolttoaineiden varastointiin
  • teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseen ja energiatehokkuustoimenpiteisiin
  • investointeihin ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta olennaisten laitteistojen (esim. akut), keskeisten komponenttien sekä näihin liittyvien kriittisten raaka-aineiden tuotantoon. 

Verotuen määrä

Verotuki on tarkoitus kohdistaa suuriin investointeihin. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksen mukaan investoinnin vähimmäismääräksi asetettaisiin 50 miljoonaa euroa ja sitä tarkasteltaisiin investointikohtaisesti. 

Verotuki olisi enintään 20 prosenttia investointikustannuksista, ja tukea saisi myöntää enintään 150 miljoonaa euroa yritystä kohti. Verohyvityksen 150 miljoonan euron enimmäismäärä laskettaisiin konsernikohtaisesti. 

Investoinnin tehnyt yhtiö saisi verotuen vähennyksenä yhtiölle määrättävästä yhteisöverosta. 

Tuen saamisen edellytyksistä 

Verotukea myönnettäisiin vain uusille hankkeille eli sellaisille, joiden työt aloitetaan tuen hakemisen jälkeen. Tilapäisten valtiontukipuitteiden mukaisesti verotuki on myönnettävä vuoden 2025 loppuun mennessä. Business Finland ottaa hakemuksia vastaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun hallituksen esitys on annettu. 

Verotukea voisi hyödyntää ensimmäisen kerran vuonna 2028. Verotuen käyttöä jaksotettaisiin siten, että vuosikohtaisesti käytössä olisi enintään 10 prosenttia hyvityksen kokonaismäärästä. Hyvitys olisi kokonaisuudessaan käytettävä 20 vuodessa. Jos investointi valmistuu vuoden 2028 jälkeen, voisi hyvitystä kuitenkin käyttää ensimmäisen kerran vasta investoinnin valmistuttua. 

Myös suora tuki samankaltaisille investoinneille valmisteilla 

Työ- ja elinkeinoministeriössä on tällä hetkellä samanaikaisesti verohyvityksen kanssa valmisteilla valtionavustusten muodossa myönnettävä tukiohjelma, jonka budjettirahoituksen on tarkoitus perustua hallitusohjelman mukaiseen elinkeinopoliittiseen varaukseen ja joka tulisi kohdistumaan osittain samanlaisiin investointihankkeisiin. Tätä tukiohjelmaa koskeva valtioneuvoston asetus on lähetetty lausuntokierrokselle myös tänään.

Mitä seuraavaksi? 

Verotuen käyttöönotosta on tehty ennakkoilmoitus Euroopan komissiolle kesän aikana. Tuen voimaantulo edellyttää, että komissio hyväksyy verotuen yhteismarkkinoille sopivaksi valtiontueksi. Keskustelut komission kanssa jatkuvat edelleen ja on mahdollista, että verotuen yksityiskohdat muuttuvat ja täsmentyvät komission kanssa käytävien keskusteluiden edetessä. 

Verohyvitystä koskevat lausunnot pyydetään jättämään viimeistään 11. lokakuuta 2024. 

Lausuntokierros on avattu Lausuntopalvelu.fi:ssä

Lisätietoja:

hallitusneuvos Jari Salokoski, p. 0295 530 437, jari.salokoski(at)gov.fi

Talouspolitiikka Verotus