Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Teollisuuden sähkövero EU:n minimitasolle ensi vuoden alusta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2020 14.19
Tiedote
Sähkölinja

Energiaverotukseen esitetään muutoksia. Uudistus kuuluu hallitusohjelman kestävän verotuksen tiekarttaan.

Hallitus esittää, että teollisuuden, kaivostoiminnan, konesalien ja maatalouden sähkövero alennettaisiin EU:n vähimmäistasolle ensi vuoden alusta alkaen. Sähköveron alennus koskisi vajaata kymmentä tuhatta teollisuusyritystä. Lisäksi se koskee yli kolmeakymmentä tuhatta maatalousyritystä. Samalla energiaintensiivisten yritysten energiaveronpalautuksesta luovuttaisiin vaiheittain vuoteen 2025 mennessä. Tämä muutos koskee noin 180 yritystä.

”Teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n minimitasolle on merkittävä helpotus yrityksille. Tällä toimella hallitus haluaa osaltaan varmistaa teollisuuden toimintaedellytykset ja kilpailukykyisen toimintaympäristön”, toteaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Lisäksi ehdotetaan, että

  • lämmityspolttoaineiden 105 miljoonan euron veronkorotus toteutettaisiin vuoden 2021 alusta. Korotus olisi 2,7 euroa megawattitunnilta ja se kohdistuisi energiasisältöveroon.
  • turpeelle tehtäisiin vastaava korotus kuin muille fossiilisille polttoaineille. 
  • yhteistuotannon verotuista niin sanottu 0,9-laskentasääntö poistettaisiin.

Hallitus antoi esityksen energiaverotuksesta torstaina 15. lokakuuta.

Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan 1.1.2021. Energiaintensiivisten yritysten veronpalautus poistettaisiin asteittain vuosina 2021—2024, siten että vuodelta 2025 yritykset eivät enää olisi oikeutettuja palautukseen.

Esitys julkaistaan päätökset-sivulla

Lisätietoja:
Lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen, puh. 029 5530 372, leo.parkkonen(at)vm.fi

 
Sivun alkuun