Finanssineuvos Noora Heinonen
Vähemmän on enemmän – kolme kovaa tavoitetta tuleville vuosille

Valtioneuvosto päätti 28.5.2025 hyvinvointialueiden uusista nelivuotiskauden tavoitteista. Valtion asettamat tavoitteet ovat strategisia tahdonilmauksia niistä odotuksista, jotka valtioneuvosto hyvinvointialueille kohdistaa.
Sanahelinää vaiko pelkkää byrokratiaa?
Tavoitteet ovat vahvoja viestejä siitä, mihin asioihin valtio kiinnittää vuotuisessa ohjauksessaan huomiota ja mitä asioita viranomaiset hyvinvointialueiden toimintaa arvioidessaan erityisesti seuraavat. Kaikkiaan tavoitteet viestivät ympäröivälle yhteiskunnalle, kansalaisille – meille kaikille – siitä, mitä valtio alueiden toiminnalta odottaa.
Ajattelen, että tavoitteet ovat kuitenkin jotain paljon enemmän. Itselleni ne ovat ilmentymiä siitä, mitä me odotamme kansalaisina, veronmaksajina, apua tarvitsevina ja omaisena. Haluamme, että apua saa, kun sitä tarvitsee. Haluamme, että meistä itsestämme ja lähimmäisistämme pidetään huolta. Haluamme, että yhteiset varat käytetään tehokkaasti ja oikein. Haluamme, että viranomaiset ja systeemi ovat luotettavia aina ja kaikissa tilanteissa, vaikka ympäröivä maailma myrskyää.
Kolmen kovan tavoitekokonaisuuden ensimmäinen ydin koskee väestön hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Viesti on selvä: jokainen ihminen on tässä yhteiskunnassa tärkeä. Toinen ydintavoite koskee sitä suurta velvoitetta, että palvelut on järjestettävä kaikille ja kaikkialla yhdenvertaisesti. Riittävien palvelujen on oltava saatavilla ja saavutettavissa. Hauraimmista on erityisesti pidettävä huolta. Kiikkeryys poistuu, kun huolehdimme kolmannesta ydintavoitteesta: toiminnan on oltava taloudellisesti kestävää, nyt ja tulevaisuudessa. Perustellusti voisi kysyä, onko edes olemassa mitään muuta vaihtoehtoa?
Ajurit ja kulkurit
Tavoitteet on tarkoituksellisesti sidottu aluevaltuustojen toimikauden ajalle. Näin vahvistetaan sitä, että ajurin paikalla ovat alueiden päätöksentekijät ja viranhaltijat, eikä valtio sanele keinoja tai tapoja tavoitteiden toteuttamiselle.
Strategisten tavoitteiden toimeenpano on yhteisen ja laajan keskustelun paikka: miten teemme sen mitä meiltä odotetaan. Tarvitaan monien aitoa osallistumista, sitoutumista ja viestintää. Tarvitaan kriittisyyttä ja kritiikin sietoa sekä ratkaisujen pohtimista ja löytämistä. Tarvitaan myös kykyä johtaa ja tuoda käytäntöön visioita, jotka muuttuvat jokaisen hyvinvointialueelle töitä tekevän arjessa todeksi.
Tavoitteiden toimeenpano edellyttää, kuten alivaltiosihteeri Marina Erhola väliraportissaan toteaa: ”Hyvinvointialuejohtajilta odotetaan nyt laaja-alaisia, rohkeita ja pitkälle tulevaisuuteen kantavia päätösesityksiä ja poliittisilta päättäjiltä hyvinvointialuetasoista oikea-aikaista päätöksentekokykyä palveluiden uudistamiseksi sekä toiminnan ja talouden tasapainottamiseksi.”
Tulevaisuuden askelmerkit
Uskallan ajatella, että tavoitteissa kirjataan Pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin ydintä. Ne ovat kirjauksia tahtotilasta, jossa julkisella vallalla on laaja vastuu ja velvoite pitää kansalaisistaan huolta – samalla tunnistaen, että on olemassa myös inhimilliset ja kantokyvyn rajat, joita ei ole mahdollista ylittää.
Konkretiaa kaipaavakin löytää kirjauksista omansa. Kun hyvinvoiva ja osaava henkilöstö on hyvinvointialueilla kultaakin kalliimpaa, on tavoitteeksi asetettu, että sosiaali-, terveys- ja pelastusalat ovat hyvinvointialueilla syrjintä- ja häirintävapaita viimeistään vuonna 2029. Ju snabbare desto bättre!
Heidän, teidän vai meidän yhteiset tavoitteet?
Myös me ministeriöissä olemme opin tiellä, kujanjuoksulla, ajoittain kivireessäkin. Ihmettelemme toisiamme, välillä itseämmekin - onneksi. Sitkeästi kuitenkin pidämme kiinni toisistamme, kannattelemmekin. Sillä kenenkään potero ei ole paikoista paras, eikä siiloissa synny siipiä kantamaan.
Tavoitteiden valmistelu ei ollut ministeriöissä kivutonta. Pari kolhaisun kierrostakin piti käydä, jotta löysimme sen, mikä on tärkeää. Yhdessä ajattelemme ja yhdessä olemme enemmän. Me osaamme ja pystymme, kun uskallamme. Tänään iloitsen, sillä tämä työ on kirjoissa ja kansissa.
Tulevaisuudelle on annettu askelmerkit. Tervetuloa yhteiselle matkalle!
Noora Heinonen
Finanssineuvos, yksikön päällikkö
Hyvinvointialueiden ohjausosasto
Strategisten tavoitteiden valmisteluryhmän puheenjohtaja