Hyppää sisältöön

Finansministeriet, Senaatin Asema-alueet Oy och Uleåborgs stad:
Staten påskyndar utvecklingen av stationsområden - Uleåborg gör en rivstart

finansministeriet
Utgivningsdatum 21.2.2019 8.00
Pressmeddelande
Stationsområdet i Uleåborg.

Järnvägsstationerna och deras närliggande områden spelar en betydande roll när det gäller planeringen och organiseringen av boendet, tjänsterna och rörligheten i framtida centrumområden. Staten lade i samband med ramförhandlingarna i våras i en ny växel för stationsområdesutvecklingens del då regeringen fattade ett beslut om grundandet av ett utveckingsbolag för stationsområdena. Senaatin Asema-alueet Oy och Uleåborgs stad har redan kommit igång med utvecklingsarbetet.

Ägandet av fastigheterna och markområdena inom stationsområden har ofta fördelats mellan Senatsfastigheter, VR och det gamla Trafikverket, nuvarande Farledsverket. Detta har försvårat skapandet av täckande utvecklingshelheter. Utvecklandet av stationsområdena förtydligas och blir smidigare då ägandet överförs från olika statliga aktörer till Senatfastigheters nya dotterbolag Senaatin Asema-alueet Oy på sammanlagt 22 orter.

Samarbetet mellan Senaatin Asema-alueet Oy och Uleåborgs stad har framskridit i positiv anda och de nämnda parterna har kommit längst med samarbetet.

”Grundandet av ett bolag som utvecklar stationsområden är ett kraftigt budskap från regeringen. Staten lägger nu i en högre växel när det gäller att utveckla stationsområden i nära samarbete med städerna. Fastighetsutvecklingsbolaget agerar med hänsyn till principerna för hållbar stadsutveckling, såsom rimligt prissatt boende och kolsnålt byggande”, säger kommun och reformminister Anu Vehviläinen.

”Utvecklandet av stationsområdet i Uleåborg är ett intressant och under finländska omständigheter stort fastighetsutvecklingsprojekt. Flera visioner har lagts fram redan tidigare, men nu kan arbetet förtydligas och göras smidigare tack vare koncentrerat ägande och ansvar. Vi vill vara med och förnya området på ett ambitiöst och målmedvetet sätt i nära samarbete med Uleåborgs stad”, konstaterade vd Mauri Sahi från Senaatin Asema-alueet Oy.

”Stationsområdet i Uleåborg utvecklas och byggs i samarbete med Senaatin Asema-alueet Oy och staden så att stationsområdet utgör förutom en resecentral även en mångsidig central för boende, arbetsplatser, evenemang och upplevelser. Detta är särskilt viktigt med tanke på tillväxt och välfungerande tjänster i Uleåborg. Utvecklandet av stationsområdet får ännu mera fart då Senaatin Asema-alueet Oy ordnar en planerings- och tomtöverlåtelsetävling år 2020 tillsammans med Uleåborgs stad. Stationsområdet i Uleåborg är inte viktig enbart för Uleåborgsregionen utan för hela Norra Finland”, konstaterar stadsdirektören Päivi Laajala från Uleåborg.

Ytterligare information:

Tuomas Vanhanen, minister Vehviläinens specialmedarbetare, tfn 046 923 3634, tuomas.vanhanen(at)vm.fi
Päivi Laajala, stadsdirektör, Uleåborgs stad, tfn 040 180 1168, paivi.laajala(at)ouka.fi
Matti Matinheikki, samhällsdirektör, Uleåborgs stad, tfn 044 703 1112, matti.matinheikki(at)ouka.fi
Mauri Sahi, VD, Senaatin Asema-alueet Oy, tfn 040 037 6303, mauri.sahi(at)senaatti.fi

Sivun alkuun