Hyppää sisältöön

Hallituksen esitys
Valtiokonttorin tehtäviin ja tiedonsaantioikeuksiin muutoksia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2024 15.50
Tiedote
Kuvituskuva.

Hallituksen esityksessä Valtiokonttorin tehtävät ajantasaistetaan, parannetaan sen tiedonsaantioikeuksia sekä säädetään sille tehtäväksi kansallisen sähköisen hankintailmoituspalvelu Hilman ylläpitovastuu.

Valtiokonttorin tehtävänä on tuottaa valtiolle keskitettynä palveluna muun muassa valtion velan- ja lainanhoitopalveluja sekä huolehtia valtion vahingonkorvausasioista. Hallitus esittää muutoksia useisiin Valtiokonttorista annettuihin sekä siihen liittyviin lakeihin viranomaistoiminnan tehostamiseksi ja asiakaslähtöisyyden vahvistamiseksi.

Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi valtiokonttorista annettua lakia, lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, lakia vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, rikosvahinkolakia, lakia valtion virkamatkoilla sattuneiden vahinkojen korvaamisesta, tapaturmavirastosta annetun lain kumoamisesta annettua lakia ja lakia tulotietojärjestelmästä.

Hallituksen esityksen myötä Valtiokonttorin lakisääteisiin tehtäviin kuuluisivat julkisten hankintojen ilmoituspalvelu Hilman ylläpitovastuu sekä sähköisten liiketoiminta-asiakirjojen välitysverkoston toimintaan liittyvät tehtävät. Valtiokonttorin tiedonsaantioikeuksia laajennettaisiin erityisesti rahoitus-, korvaus- ja kansalaispalveluihin sekä analyysi- ja raportointitehtäviin. Lisäksi lakiin tulisi muita, pienempiä täsmennyksiä. 

Hallituksen esitys oli lausunnolla 13.6. saakka, ja siihen saapui 47 lausuntoa. Niiden perusteella tehtiin joitain täsmennyksiä esimerkiksi tiedonsaantioikeuksiin. Esitystä pääsääntöisesti kannatettiin. 

Lisätiedot:
Finanssineuvos Tero Meltti, p. 02955 30770, tero.meltti(at)gov.fi
Hallituksen esitys