Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtion henkilöstöhallinnon rutiinitehtävät ovat siirtyneet palvelukeskukseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2022 10.45
Uutinen
Henkilöitä tutkimassa budjettikirjaa

Valtiovarainministeriön valtionhallinnon kehittämisosasto tukee valtion virastoja johtamisen ja henkilöstön kehittämisessä. Valtiolla työskentelee n. 78 000 henkilöä. 

Vuonna 2017 valtion henkilöstöhallinnossa tehtiin noin 1700 henkilötyövuotta. Valtioneuvosto päätti, että osana julkisen talouden kehittämistä, myös valtion henkilöstöhallinnon tulee tehostaa toimintaansa. Tehostamistavoitteiden määräajaksi asetettiin tämän vuosikymmenen loppu.

Valtion virastoissa henkilöstöhallinnon palvelussuhteiden hallintaan liittyviä tehtäviä on siirretty vähitellen palvelukeskukseen. Palvelukeskuksessa tietyt henkilöstöhallinnon tehtävät pystytään tuottamaan kustannustehokkaammin. Viimeisimpänä valtion virastot ovat suurelta osin ottaneet käyttöönsä palkansaajan neuvontapalvelun. Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että henkilöstöhallinnon tietyt operatiiviset tehtävät hoidetaan palvelukeskuksessa ja virastoissa pystytään paremmin keskittymään ydintoimintaa ja hyvää henkilöstöjohtamista tukeviin tehtäviin.

Valtionhallinnon kehittämisosasto ja Palkeet-palvelukeskus ovat käyneet vuoden 2022 aikana hallinnonalakohtaiset henkilöstöhallinnon kehittämiskeskustelut yhdessä virastojen kanssa. Keskusteluissa pohdittiin koko valtiota koskevia henkilöstöhallinnon tavoitteita ja kehittämistarpeita sekä käytiin lävitse, miten nämä yhteiset tavoitteet näkyvät virastojen henkilöstöhallintojen tehtävissä, rooleissa ja tehokkuudessa nyt ja tulevina vuosina. Keskusteluista tuotetaan yhteenveto virastoille alkuvuodesta.

Keskusteluissa korostuivat johdon ja substanssitoimintojen kumppanina toimimisen, tiedolla johtamisen ja erityisesti strategisen henkilöstösuunnittelun sekä osaamisen kehittämisen vahvistaminen. Virastot kaipaavat enemmän yhteisiä toimintamalleja ja vertaistukea omalta hallinnonalalta tai samankaltaisilta organisaatioilta. Myös valtiovarainministeriöltä kaivattiin yhteistä ohjausta. Toiminnan kehittämisessä verkostot kuten valtionhallinnon henkilöstöjohtajista ja –kehittäjistä koostuva henkilöstöjohdon foorumi (HJF) nähtiin tärkeänä yhteistyötahona.

”Jaamme valtiolla yhteisen näkemyksen tulevaisuudesta”, valtionhallinnon kehittämisosaston henkilöstöpolitiikkayksikön päällikkö Juha Madetoja toteaa laajan keskustelukierroksen päätyttyä. ”HR-toimijat haluavat omalta osaltaan mahdollistaa tuloksellisen työnteon, hyvän johtamisen ja henkilöstön hyvinvoinnin. Suurin osa keskustelukumppaneistamme oli sitä mieltä, että henkilöstöhallintoa on tarvetta edelleen kehittää ja parhaita tuloksia saavutamme yhtenäistämällä toimintatapojamme. Yhdessä kehittämistä pidetään hyvänä toimintatapana ja sitä halutaan jatkaa. Tuntuu, että aika on oikea yhteisten toimintamallien ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja siihen me haluamme myös kannustaa virastoja”, Madetoja toteaa.

”Kumppanuus ja yhteistyö on arjessa tärkeää. Meillä on paljon yhteistä ja yhdessä kehittämällä kaikki ovat vahvempia. Säännöllinen keskustelu on tarpeen. Näistäkin keskusteluista syntyi paljon ideoita tulevaan”, toteaa puolestaan johtaja Soile Röppänen Palkeet-palvelukeskuksesta. 
 

 
Sivun alkuun