Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät veropolitiikan päätöksentekoa

Valtiovarainministeriö 8.2.2019 15.07
Tiedote
Petteri Orpo.
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat veropolitiikan päätöksenteon uudistamisesta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 12. helmikuuta. Euroryhmä valitsee maanantaina ehdokkaansa Euroopan keskuspankin johtokunnan jäseneksi. Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio on ehdottanut, että neuvosto siirtyisi asteittain määräenemmistöpäätöksiin veroasioissa. Samalla unioni ottaisi veroasioissa vaiheittain käyttöön tavanomaisen lainsäätämisjärjestyksen, jossa EU:n neuvosto ja parlamentti päättävät yhdessä lainsäädännöstä. Nykyisin neuvosto päättää veroasioista yksimielisesti kuultuaan parlamenttia.

Ministerit vaihtavat näkemyksiä komission tiedonannosta. Suomi suhtautuu komission ehdotuksiin pääosin varautuneesti ja ottaa asiaan kantaa yksityiskohtaisesti myöhemmin.

Komission tiedote päätöksenteon uudistamisesta (15.1.)

Käsittelyssä vastuuvapaus budjetista

Neuvoston on tarkoitus päättää suosituksesta vastuuvapauden myöntämiseksi komissiolle varainhoitovuodelta 2017. Suomi voi hyväksyä suosituksen.

Neuvosto pyrkii poliittiseen yhteisymmärrykseen Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistamisesta. Lisäksi neuvosto hyväksyy suuntaviivat EU:n ensi vuoden budjetille ja päätelmät komission julkisen talouden kestävyyttä koskevasta raportista.

Tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus
Tietoa neuvoston aiheista (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Ehdokas EKP:n johtokuntaan

Euroryhmä nimeää ehdokkaansa Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäseneksi. Irlanti on esittänyt ehdokkaaksi keskuspankkinsa pääjohtajaa Philip R. Lanea, eikä muita ehdokkaita ole. Suomi tukee Lanen valintaa tehtävään. Seuraavaksi valintaa käsittelee talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, joka tekee suosituksen nimityksestä maaliskuun Eurooppa-neuvostolle eli EU-huippukokoukselle.

Keskustelu EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventämisestä jatkuu euroryhmän laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat paitsi Britannia. Tällä kertaa ministerit keskustelevat euroalueen talousarviovälineestä, jonka tavoitteena on vauhdittaa euroalueen lähentymistä ja parantaa kilpailukykyä.

Valtioneuvoston kanslian tilannekatsaus EMUn kehittämisestä
Tietoa euroryhmän aiheista (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Verotus
Palaa sivun alkuun