Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat pankkien kriisinratkaisun ja talletussuojan sääntelystä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2023 14.28
Tiedote
Valtiovarainministeri Annika Saarikko.
Arkistokuva: EU

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea euroryhmässä maanantaina 15. toukokuuta sekä EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa tiistaina 16. toukokuuta. Molemmat kokoukset järjestetään Brysselissä.

Euroopan komissio antoi 18. huhtikuuta lainsäädäntöehdotuksia, joilla pyritään uudistamaan pankkien kriisinratkaisu- ja talletussuojasääntelyä. Ministerit keskustelevat neuvostossa ehdotuksista alustavasti.

Suomi määrittää kantansa komission ehdotuksiin myöhemmin. Suomen peruslähtökohta pankkiunionin syventämisessä pohjautuu laajamittaiseen ja tehokkaaseen sijoittajavastuuseen, jotta pankkikriiseistä koituu veronmaksajille mahdollisimman vähän kustannuksia.

Ministerit jatkavat keskustelua Venäjän hyökkäyssodan talous- ja rahoitusvaikutuksista. Tällä kertaa esillä on tullinäkökulma, erityisesti vienti- ja tuontivalvonta. Suomi pitää tärkeänä, että pakotteet pannaan toimeen tehokkaasti ja niiden kiertäminen estetään.

Euroryhmä keskustelee talouskehityksestä ja digitaalisesta eurosta

Euroryhmän aiheita ovat muun muassa

  • talouden ja rahoitusmarkkinoiden kehitys
  • yritysten rakenteelliset haasteet geopoliittisesti jännitteisessä tilanteessa 
  • digitaalinen euro ja muut digitaaliset keskuspankkirahat
  • pääomamarkkinaunioni.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Ministerin erityisavustaja Sanna-Helena Fallenius, puh. 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Annika Saarikko Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka