Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat Ukrainan kriisin talous- ja rahoitusvaikutuksista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.1.2023 15.31
Tiedote
Arkistokuva: EU

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 17. tammikuuta ja euroryhmä maanantaina 16. tammikuuta. Kokoukset järjestetään Brysselissä. Suomea edustaa valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston kokouksessa on tarkoitus keskustella Ukrainan kriisin talous- ja rahoitusvaikutuksista EU:ssa ja sen jäsenvaltioissa. Euroopan komissio antaa neuvostolle tilannekatsauksen Ukrainan taloustilanteesta sekä Ukrainalle annettavan taloudellisen tuen täytäntöönpanosta. 

Lisäksi kokouksen aiheena on neuvoston tuoreen puheenjohtajamaan Ruotsin työohjelman painopisteiden esittely talous- ja rahoitusasioiden osalta. Keskeisiä teemoja ovat Ukrainan tukeminen ja talouspolitiikan koordinaatiokehikon arviointi. 

Kokouksessa on myös tarkoitus hyväksyä päätelmät vuoden 2023 kestävän kasvun selvityksestä ja hälytysmekanismiraportista sekä euroalueen talouspolitiikan suositukset. Ne ovat osa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa. Kokouksessa on tarkoitus hyväksyä myös Luxemburgin päivitetty elpymis- ja palautumissuunnitelma. 

Euroryhmä keskustelee digitaalisesta eurosta

Euroryhmä keskustelee muun muassa digitaalinen euro -hankkeen etenemisestä, käteiseuron käyttöönottamisesta Kroatiassa ja finanssipolitiikan koordinaatiosta euroalueella. Lisäksi esillä ovat euroalueen taloustilanne, euroalueen näkökohdat talouspolitiikan koordinaatiokehikon arvioinnissa sekä euroalueen talouspolitiikan suositukset.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Sanna-Helena Fallenius, puh. 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

 
Sivun alkuun