Hyppää sisältöön

EU-möten
Finansministrarna tar ställning till utvärderingen av samordningen av den ekonomiska politiken

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.3.2023 14.17
Pressmeddelande
Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja Luxemburgin valtiovarainministeri Yuriko Backes.
Arkivbild: EU

EU:s råd för ekonomiska och finansiella frågor sammanträder i Bryssel tisdagen den 14 mars och eurogruppen måndagen den 13 mars. Finansminister Annika Saarikko och statssekreterare Katri Makkonen representerar Finland.

Europeiska kommissionen publicerade den 9 november ett meddelande om utvärderingen av samordningen av den ekonomiska politiken, där man bland annat ser över EU:s finanspolitiska regler. Rådet har för avsikt att godkänna slutsatserna där medlemsstaternas synpunkter på utvärderingen av samordningen och behovet av ytterligare utredningar förs fram.

I utkastet betonas att samordningen av den ekonomiska politiken stöder den gemensamma valutans stabilitet och en hållbar ekonomi i euroområdet. Finland kan godkänna slutsatserna. Temat tas också upp av eurogruppen ur euroområdets perspektiv.

Ministrarna fortsätter diskussionen om konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina för EU:s ekonomi och finansmarknad. Denna gång med hänsyn till utvecklingen inom energisektorn.

Rådet väntas godkänna Finlands uppdaterade plan för återhämtning och resiliens. Finansieringen av slopandet av oljeuppvärmningen och den privata laddningsinfrastrukturen för elbilar uteblir i enlighet med vad Finlands ministerarbetsgrupp för hållbar tillväxt beslutade i juni i fjol. Dessutom görs ändringar i 18 investeringar. Finland kan godkänna rådets verkställighetsbeslut.

Eurogruppen behandlar den digitala euron

Vid eurogruppen diskuterar ministrarna bland annat

  • utvecklingen av ekonomin och finansmarknaden i euroområdet samt den finanspolitiska styrningen nästa år
  • Inflationsutvecklingen i euroområdet och medlemsländerna
  • de politiska målen för beredningen av euron.

Mer information:

Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Sanna-Helena Fallenius, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av EU-rådets sammansättningar. Ekofin beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med EU-parlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. Ekofinrådet består av EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.

Finansmarknaderna Finanspolitiken