Hyppää sisältöön

Varautumisen ministerityöryhmä käsitteli Suomen sähkö- ja energiatilannetta

työ- ja elinkeinoministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2022 11.45
Tiedote
Varautuminen. Ministerityöryhmä.

Varautumisen ministerityöryhmä kokoontui tiistaina 13. joulukuuta käsittelemään sähkö- ja kaasumarkkinoiden ajankohtaisia asioita, kuten LNG-terminaalilaivan ja Olkiluoto 3:n tilannetta. Ministerityöryhmä sai myös tilannetietoa Suomi-kuvan muutoksesta Nato-prosessin aikana.

LNG-terminaalilaivan käyttöönotto etenee

Venäläisen putkikaasun riippuvuudesta irtautumiseksi vuokratun LNG-terminaalilaivan käyttöönotto etenee. LNG-terminaalilaiva Exemplar saapuu Inkoon satamaan joulukuun loppuun mennessä. Inkoon sataman rakennustyöt ovat valmistumassa aikataulun mukaisesti joulukuun puolivälissä. Terminaalin kapasiteetti on avattu käyttäjien varattavaksi viime viikolla.

Terminaali tuo sähköntuottajille uuden polttoaineen hankintalähteen, mikä mahdollistaa 600 megawatin lisätehon Suomen sähköntuotantokapasiteettiin. Se parantaa sähkön toimitusvarmuutta Suomessa ja Baltian maissa. Sähkön lisätarjonta laskee myös sähkön hintaa Suomessa ja alueellisesti.

Olkiluoto 3:n tilanne

Teollisuuden Voima Oyj:n Olkiluoto 3 ydinvoimalaitosyksikön käyttöönotto etenee askeleittain. Koekäytön aikana testataan laitosta erilaisissa tilanteissa eri tehotasoilla. Samaan aikaan testataan myös valtakunnan verkon toimivuutta esimerkiksi äkillisissä sähkönmenetystilanteissa.

OL3-yksikön turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen juoksupyörissä havaittiin säröjä koekäytön aikana. Laitostoimittaja on ilmoittanut, että syy säröille ja ratkaisu ongelmaan selvitetään joulukuun aikana. Tulosten mahdollisista vaikutuksista laitoksen käytön aikatauluun tiedotetaan heti selvitysten valmistuttua. Laitostoimittajan mukaan kesken jääneitä laitoksen käyttöönottokokeita joudutaan vielä jatkamaan ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen alkaa aikaisintaan helmikuussa 2023.

Olkiluoto 3:n käyttöönoton viivästyminen vaikuttaa sekä sähkön toimitusvarmuuteen että sähkön hintaan. Välitöntä toimitusvarmuushuolta ei kuitenkaan ole, koska tehotasapainoa on saatu parannettua muun muassa Fingridin ostamilla reserveillä, kelluvalla LNG-terminaalilla ja Astetta alemmas -energiansäästökampanjan avulla saavutetulla kymmenen prosentin sähkön kysynnän laskulla ja kulutuspiikkien leikkaamisella.

Suomi-kuva on kehittynyt ennennäkemättömällä tavalla

Ministerityöryhmä sai katsauksen ulkoministeriön teettämistä maakuvatutkimuksista. Niiden mukaan Suomi-kuva on maailmalla tällä hetkellä vahva ja Suomesta on uutisoitu ennennäkemättömän paljon. Nato-prosessi tuottanut ainutlaatuista näkyvyyttä ja sillä on ollut hyvin myönteinen vaikutus Suomi-kuvaan. Uutisointi on ollut ulkoministeriön arvion mukaan pääosin positiivista tai neutraalia.

Suomi on uutisoinnissa profiloitunut maakuvansa vahvuuksien, kuten ratkaisukeskeisyyden, luottamuksen ja varautumisen kautta. Nato-prosessi on vaikuttanut myönteisesti myös kiinnostukseen muuttaa, matkustaa ja investoida Suomeen sekä ostaa suomalaisia tuotteita.
Myönteisen Suomi-kuvan keskiöön nostettiin koulutus, ihmiset, demokratia, sosiaalinen hyvinvointi, ympäristönsuojelu, ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja onnellisuus. Myös Suomen panos globaalien haasteiden ratkaisijana arvioitiin melko merkittäväksi, merkittäväksi tai erittäin merkittäväksi. Köyhyyden poistaminen ja ympäristönsuojelu ovat tutkimuksen mukaan ensisijaiset globaalit huolenaiheet, ja Suomella katsotaan olevan näillä alueilla paljon annettavaa.

Lisätietoja:

Valtiovarainministerin erityisavustaja Joel Kuuva, puh. 050 414 6444, joel.kuuva(at)gov.fi
Elinkeinoministerin erityisavustaja Hannes Torppa, puh. 0295 047 405, hannes.torppa(at)gov.fi
Hallitusneuvos Arto Rajala, puh. 0295064828, arto.rajala(at)gov.fi (LNG-terminaali)

Annika Saarikko Mika Lintilä Talouspolitiikka
Sivun alkuun