Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Verkkokaupan arvonlisäverotuksen uudistaminen lykkääntyy

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2020 14.08
Tiedote

Verkkokaupan arvonlisäverotuksen uudistaminen (ns. alv-paketti) lykkääntyy kuudella kuukaudella koronakriisin puhkeamisen vuoksi.

EU:n komissio antoi 8. toukokuuta ehdotukset neuvoston asetuksiksi ja päätökseksi verkkokaupan arvonlisäverotusta koskevan uudistuksen soveltamispäivien muuttamisesta koronakriisin puhkeamisen vuoksi. Soveltamispäivät siirtyisivät kuusi kuukautta eteenpäin.

Koronakriisin puhkeamisen ja sen vaikutusten vuoksi jäsenvaltioiden on pitänyt muuttaa prioriteettejaan ja siirtää resursseja alv-paketin täytäntöönpanosta pandemian torjuntaan. Lykkäämistä ehdotetaan, koska poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi useat jäsenvaltiot eivät pysty takaamaan, että ne voisivat alkaa soveltaa uusia sääntöjä vuoden 2021 alusta.

Lisäksi verkkokaupan arvonlisäverotusta koskevat säännökset perustuvat periaatteeseen, jonka mukaan kaikkien jäsenvaltioiden on voitava soveltaa niitä.

Keskeiset talouden toimijat, etenkin posti- ja kuriiripalvelujen tarjoajat, kehottivat myös komissiota lykkäämään alv-paketin soveltamispäivää kuudella kuukaudella.

Ehdotus ei muuta sääntöjen sisältöä vaan ainoastaan lykkää niiden soveltamispäiviä. Sääntöjen oli tarkoitus tulla voimaan vuoden 2021 alusta lähtien. Ehdotuksen mukaan uusi soveltamispäivä on 1.7.2021.

Hallitus lähetti asiasta U-kirjelmän eduskunnalle torstaina 28. toukokuuta. U-kirjelmää käytetään EU-asioissa silloin, kun on kyse EU:n lainsäädäntöehdotuksesta tai muusta eduskunnan toimivaltaan kuuluvasta ehdotuksesta.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Risto Sakki, puh. 0295530294, risto.sakki(at)vm.fi

 
Sivun alkuun