Hyppää sisältöön

Asetusmuutos lausunnolle: Korona ei jatkossa olisi yleisvaarallinen tartuntatauti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.4.2023 15.16
Tiedote 62/2023
koronavirus

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut asetusmuutoksen, jonka myötä SARS-CoV-2 koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti ei enää olisi yleisvaarallinen tartuntatauti. Jatkossa covid-19 määriteltäisiin valvottavaksi tartuntataudiksi. Asetusmuutos on lausuntokierroksella 5.5.2023 saakka.

Koronaviruksen tapausmäärät ja kuolemantapaukset ovat globaalilla tasolla laskeneet vuodenvaihteen jälkeen. Covid-19-rokotukset ovat säilyttäneet tehonsa myös muuntuneita viruskantoja vastaan ja Suomen väestön rokotuskattavuus on hyvällä tasolla. Rajoitustoimia ei enää ole käytössä. 

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi tammikuussa 2023, että koronapandemia voitaisiin julistaa päättyneeksi kesään 2023 mennessä. Myös Euroopan unioni, sen jäsenvaltiot ja Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) ovat vähitellen luopumassa covid-19-pandemian johdosta käyttöön otetuista poikkeusjärjestelyistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdotti 6.4.2023, että korona säädettäisiin valvottavaksi tartuntataudiksi.

Koronan torjunta edellyttää jatkossakin tiivistä seurantaa

Tartuntataudit jaetaan tartuntatautilaissa yleisvaarallisiin ja valvottaviin tartuntatauteihin sekä muihin tartuntatauteihin, joista osa edellyttää säännöllistä seurantaa. Tartuntatauti on valvottava, jos taudin esiintymisen seuranta edellyttää lääkärin antamia tietoja tai erikseen kerättäviä lisätietoja, taudin leviämisen ehkäiseminen edellyttää erityisiä toimia taudin toteamiseksi tehtävän tutkimuksen ja taudin hoidon toteutumisen varmistamiseksi tai kyseessä on kansallisella rokotusohjelmalla ehkäistävä tauti. Valvottavan tartuntataudin hoitoon käytettävät lääkkeet ovat potilaalle maksuttomia.

Rokotukset ovat tehokkain keino suojautua vakavalta covid-19-taudilta. Suositusten mukaisesta rokotussuojasta huolehtiminen on jatkossakin tärkeää. Virusmuunnosten esiintymisen ja koronan aiheuttaman sairastavuuden seurantaa jatketaan edelleen ja toimenpiteitä tartuntojen torjumiseksi voidaan tehostaa, jos tautitaakka lisääntyy.  


Lisätietoa:

osastopäällikkö Taneli Puumalainen, p. 0295 163 280, aetunimi.sukunimi(at)gov.fi
 

Huom. Tiedotetta on korjattu 13.4. klo 15.25. Asetusmuistio vaihdettiin oikeaan versioon.