Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Asetusmuutos lausunnolle: Vakavalle koronataudille alttiita pikkulapsia olisi jatkossa mahdollista rokottaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2022 10.38
Tiedote
koronarokote

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja asetusmuutoksesta, jonka myötä koronarokotuksia voitaisiin jatkossa tarjota kuusi kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille. Voimassa olevassa asetuksessa koronarokotteiden alaikäraja on viisi vuotta. Lausuntoaikaa on 5.1.2023 saakka.

Euroopan lääkevirasto (EMA) suositti 19.10.2022, että mRNA-rokotteiden antaminen yli kuusi kuukautta vanhoille lapsille hyväksytään, ja Euroopan komissio hyväksyi rokotteiden myyntilupien laajennuksen. Suomeen on hankittu rokotevalmistetta, joka soveltuu tälle ikäryhmälle. 

THL suosittelee, että koronarokotuksia tarjotaan yksilölliseen harkintaan perustuen sellaisille 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. Suositus perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) lausuntoon sekä KRAR:n alatyöryhmän taustaselvityksiin ja kannanottoihin.

Koronarokotteet on todettu turvallisiksi yli kuuden kuukauden ikäisille lapsille eli vakavia haittavaikutuksia ei ole todettu. Rokotteen aiheuttamat haittavaikutukset ovat olleet pääasiassa lieviä paikallisoireita tai kohtalaisia ja ohimeneviä kuume- ja väsymysreaktioita. Kliinistä tietoa 6 kuukauden – 4-vuoden ikäisten lasten rokotteista on kuitenkin kertynyt vasta rajallisesti ja tutkittua tietoa tarvitaan lisää.

Lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia. Suomessa koronainfektiosta johtuvat lasten sairaalahoidot lisääntyivät vuoden 2021 lopussa ja vuoden 2022 alussa, mutta ovat sen jälkeen vähentyneet. Tutkimuksissa on havaittu taustasairauksien lisäävän vakavan taudin riskiä lapsilla. Suomessa sairaalahoitoon joutuneilla lapsilla on ollut mm. immuunipuutostiloja, kroonisia sydän- ja keuhkosairauksia sekä neurologisia sairauksia ja tiloja. 

Lasten koronarokotteiden tehon ja turvallisuuden sekä epidemiatilanteen seurantaa jatketaan ja suosituksia muutetaan tarvittaessa.

Lisätietoa

lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, anni-riitta.virolainen-julkunen(at)gov.fi

hallitusneuvos Liisa Katajamäki, liisa.katajamaki(at)gov.fi 
 

 
Sivun alkuun