Hyppää sisältöön

EU-ministerit keskustelevat mielenterveydestä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2022 9.10
Tiedote

EU:n terveysministerien kokouksessa aiheena on mm. mielenterveys, rokotehankinnat sekä syöpäseulonnat. Perjantaina 9.12. Brysselissä järjestettävässä kokouksessa Suomea edustaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Mielenterveys on ministerikokouksen lounasaiheena. Suomi on pitänyt aihetta EU-tasolla esillä jo vuosia ja tukee unionin mielenterveysstrategian valmistelua sekä muita mielenterveyttä edistäviä toimia, kuten mielenterveyden toimintasuunnitelmaa ja teemavuotta. Suomen näkökulmasta tärkeää on erityisesti mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy sekä mielenterveyden edistämistä koskevan tiedon jakaminen.

”Nuoret ovat mielenterveyden edistämisessä erityisen tärkeä kohderyhmä. On tärkeää, että työssä huomioidaan sosiaalisen median ja verkon vaikutukset mielenterveyteen”, sanoo ministeri Kiuru.

EU-ministerikokousten lounaskeskusteluissa ei tehdä päätöksiä, mutta niillä on merkittävä painoarvo EU:n toiminnassa.  

Asialistalla rokotehankinnat ja syöpäseulonnat

Terveysministerit keskustelevat myös covid-19-rokotteiden hankintamenettelystä. EU:n yhteishankinnat ovat kokonaisuutena katsoen olleet pandemian aikana onnistuneita.  Suomi kannattaa EU-yhteistyön jatkamista rokotehankinnoissa sekä muiden välttämättömien lääkkeiden ja tarvikkeiden saannin turvaamisessa. Niiden rinnalla tulisi säilyttää myös kansalliset hankintamenettelyt. 

Lisäksi ministerien on tarkoitus hyväksyä uusi syöpäseulontoja koskeva neuvoston suositus. Suosituksella on tarkoitus korvata nykyinen vuonna 2003 annettu syöpäseulontoja koskeva neuvoston suositus.  Uuden suosituksen tavoitteena on lisätä seulontojen määrää ja kattaa useampia kohderyhmiä ja syöpiä sekä keskittyä syövän havaitsemiseen varhaisessa vaiheessa. Tarkoitus on myös parantaa seurantaa ja tietojen jakamista. Seulonnan käyttöä pyrittäisiin lisäämään muun muassa rinta-, suolisto- ja kohdunkaulasyövän havaitsemisessa. Suomi voi hyväksyä suosituksen. Samalla Suomi korostaa myös syövän ennaltaehkäisyyn panostamista, kuten terveellistä ruokavaliota sekä tupakan ja alkoholin vähentämistä. 

Lisätietoja:

Perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Jenny Suominen p. 02951 63387
Kansainvälisten asiain johtaja Pasi Korhonen, p. 0295 163 175
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]

Sivun alkuun