Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitus antoi esityksen kahden metrin turvaväliedellytyksestä luopumisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2021 15.38
Tiedote 246

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen luopua tilojen käytön edellytyksenä olevan lähikontaktin määritelmästä ja ilmaantuvuusrajasta tartuntatautilaissa.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tartuntatautilain väliaikaisesti voimassa olevaa 58 d §:ää. Pykälä koskee asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen käytön edellytyksiä koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Pykälästä poistettaisiin lähikontaktin tarkka määritelmä sekä soveltamisen kriteerinä oleva ilmaantuvuusluku. Poistettavaksi ehdotetulla lähikontaktin määritelmä tarkoitetaan nykyisen säädöksen mukaan ihmisten oleskelua sisätiloissa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa. 

Jatkossa lähikontaktin määrittelisi aluehallintovirasto tai kunta päätöksessään tilannekohtaisesti. Tartuntatautilain tilojen käytön edellytyksiä koskevat säännökset ovat voimassa tämän vuoden loppuun asti.

Ehdotus ei muuttaisi viranomaisten oikeutta ja velvollisuutta tehdä covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi päätöksiä tilanteen niin edellyttäessä. Esityksen mukaan kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin tai aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan päätökset tilojen käytön edellytyksistä, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin alueella todetaan merkittäviä tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja jotka aiheuttavat asiantuntija-arvion mukaan merkittävän riskin uusien tartuntojen laajaan leviämiseen alueella.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja:

Taneli Puumalainen, osastopäällikkö, [email protected]
Maija Neva, lakimies, [email protected]

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tartuntatautilain 58 d §:n muuttamisesta

 
Sivun alkuun