Hyppää sisältöön

Hallitus esittää hedelmöityshoitojen Kela-korvausten palauttamista

Julkaisuajankohta 10.10.2024 14.38
Tiedote

Hallitus esittää muutoksia sairausvakuutuslakiin, jonka myötä yksityisessä terveydenhuollossa tehdyistä hedelmöityshoidoista saisi jatkossa Kela-korvauksen. Esityksen tavoitteena on auttaa tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä, parantaa hedelmöityshoitojen saatavuutta sekä edistää syntyvyyttä.

”Hedelmöityshoitojen Kela-korvausten palauttaminen on perheystävällinen ja konkreettinen teko lapsihaaveiden toteutumisen puolesta. Haluamme auttaa lapsettomuudesta kärsiviä. Korvaukset palautetaan merkittävästi korotettuina, jotta yhä useammalla lasta toivovalla olisi mahdollisuus saada apua”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Korvausaste nousee noin 40 prosenttiin

Hedelmöityshoidoista ei ole saanut Kela-korvausta 1.1.2023 alkaen. Hedelmöityshoidot palautettaisiin korvattavuuden piiriin samassa muodossa kuin ne olivat voimassa vuoden 2022 loppuun saakka. Korvausastetta kuitenkin nostettaisiin niin, että korvaukset kattaisivat jatkossa noin 40 % korvauksen perusteena olevista kustannuksista. Vuonna 2022 korvausprosentti oli noin 12,8 %.

Hedelmöityshoitona korvattaisiin naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin suorittama hedelmöityshoitoihin kuuluva toimenpide sekä tällaisen erikoislääkärin määräämä tutkimus- ja hoitotoimenpide.  Korvaus koskisi lääketieteellisin perustein annettuja hedelmöityshoitoja. Muita kuin sairauden tai muun terveydellisen syyn perusteella annettavia hedelmöityshoitoja ei korvattaisi. Sukusolujen luovuttajien kustannuksia ei korvattaisi.

Hedelmöityshoitojen korvattavuuden palauttamisen arvioidaan lisäävän korvausmenoja noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa, josta valtion osuus on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Lakimuutos on ensimmäinen vaihe laajemmasta Kela-korvausten uudistamisen kokonaisuudesta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Hanna Tervahauta, p. 0295 163 418
Johtaja Essi Rentola, p. 0295 163 155
Sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Sakari Rokkanen, p. 0295 163 560
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]