Hyppää sisältöön

Regeringen vill ratificera Internationella arbetsorganisationens konvention om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.11.2023 13.57
Pressmeddelande

Den 23 november 2023 överlämnade regeringen en proposition till riksdagen om godkännande av Internationella arbetsorganisationens konvention om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet och om utfärdande av en lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen.

Internationella arbetsorganisationens konvention nr 190 är den första internationellt bindande konvention som handlar uttryckligen om våld och trakasserier i arbetslivet.  

Syftet med konventionen är att skydda arbetstagare och andra personer i arbetslivet mot våld och trakasserier. Konventionen innehåller bestämmelser om kärnprinciper, skydd och förebyggande, efterlevande och rättsmedel samt vägledning, utbildning och åtgärder för att höja medvetenheten.
Varje medlemsstat som ratificerar konventionen ska respektera, främja och förverkliga allas rätt till ett arbetsliv fritt från våld och trakasserier. Dessutom förbinder sig medlemsstaterna att trygga rätten till jämställdhet och likabehandling i arbetslivet för alla arbetstagare. 

Ratificeringen stärker de mänskliga rättigheterna i arbetslivet ytterligare 

Genom ratificeringen av konventionen stöder och främjar man tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna enligt grundlagen. Konventionen kompletterar den referensram av internationella avtal som redan är förpliktande för Finland och främjar tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna i arbetslivet.  

Konventionen trädde i kraft internationellt den 26 maj 2021. Konventionen har ratificerats av 36 stater. För Finlands del träder konventionen i kraft tolv månader efter den dag då dess ratifikation registrerades. I Finland föreskrivs genom förordning separat om lagens ikraftträdande. Lagen ska träda i kraft samtidigt som konventionen.

Mer information 

Hanna-Mari Pekuri, regeringsråd, tfn   0295 163 459, [email protected]