Hyppää sisältöön

Immunoglobuliinia sisältävien lääkkeiden velvoitevaraston käytöstä erityistilanteessa tehtiin päätös

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2024 9.59
Tiedote
rokote

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että ihmisen normaalia immunoglobuliinia sisältävien suonensisäiseen käyttöön tarkoitettujen lääkevalmisteiden velvoitevarastot saavat alittaa lääkkeiden velvoitevarastoinnista annetussa laissa säädetyn kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän.

Lääkkeiden velvoitevarastoja käytetään tilanteissa, joissa ei ole muita hoidollisia vaihtoehtoja. Näin varmistetaan lääkevalmisteiden riittävyys potilaille, jotka ensisijaisesti tarvitsevat lääkettä Suomessa.

Päätös tulee voimaan 1.2.2024. Lääkevalmisteiden velvoitevarastojen suuruuden tulee olla lääkkeiden velvoitevarastoinnista annetun lain mukaisia viimeistään 31.1.2025. 

Päätöksen taustalla on useita vuosia jatkunut immunoglobuliinia sisältävien suonensisäiseen käyttöön tarkoitettujen lääkkeiden saatavuushäiriö. Näiden lääkkeiden valmistuksessa tarvitaan veriplasmaa, jonka saatavuudessa on ollut ongelmia maailmanlaajuisesti jo pidempään. Nyt tehty päätös on jatkoa STM:n samaa asiakokonaisuutta koskeville päätöksille vuosina 2021-2023. 

Lisätietoja: 

erityisasiantuntija Elina Asola, [email protected]

neuvotteleva virkamies Tuija Metsävainio, [email protected]