Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kansallinen rokotusstrategia päivitetään

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2021 15.05
Tiedote 366/2021

Suomen koronarokotusstrategia päivitetään huomioiden syksyn 2021 epidemiatilanteen mukainen tarve tehostaa väestön rokotussuojaa. Rokottaminen on tehokkain tapa suojata väestöä covid-19 –taudilta ja hillitä koronavirusepidemiaa. Rokotuksia tarjotaan ilmaiseksi kaikille, jotka niitä haluavat ja joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle.

Valtioneuvoston teki istunnossaan 25.11. 2021 periaatepäätöksen rokotestrategiasta. Rokotusstrategia linjaa rokotusten pääperiaatteet, strategia perustuu lääketieteeseen ja tutkimukselliseen näyttöön. 

Hallituksen hybridistrategian mukaisesti rokotuksilla pidetään yhteiskuntaa avoimena sekä turvataan osallisuutta yhteiskunnan eri toimintoihin. Lisäksi rokotuksilla vähennetään koronavirustapausten määrää ja turvataan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä ja palvelujen saatavuutta.

Tällä hetkellä rokottamattomien korkea koronataudin ilmaantuvuus johtaa enenevästi myös rokotettujen sairastumisen riskin lisääntymiseen, eikä rokotuskattavuus ole tällä hetkellä riittävän korkea epidemian kasvun hillitsemiseksi. Rokotuskattavuudessa on myös alueellista ja väestöryhmittäistä vaihtelua.

Rokotusstrategian päivitetyt tavoitteet

Rokotuskattavuuden nostamiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi tulee

  • nostaa kahden rokoteannoksen saaneiden osuutta väestössä kohdentamalla tehokkaita toimenpiteitä erityisesti niihin väestöryhmiin ja alueille, joilla rokotuskattavuudessa on todettu puutteita
  • vahvistaa väestön rokotussuojaa tehostamalla kolmansien rokoteannosten antamista
  • varautua alle 12-vuotiaiden lasten rokottamiseen
  • arvioida ja tarvittaessa valmistella lainsäädännön muutoksia potilasturvallisuuden varmistamiseksi

Rokotusstrategia on määräaikainen ja voimassa 30.6.2022 saakka. Strategia päivitetään keväällä 2022, kun saatavilla on uutta seurantatietoa epidemiatilanteesta, rokotuskattavuudesta ja rokotusten vaikutuksista.

EU:n kansainvälinen rokotesolidaarisuus

Pandemian hillitsemiseksi ja EU:n omankin terveysturvallisuuden kannalta on tärkeää, että kaikki maat saavat rokotteita heti kun niitä on saatavilla. Suomi osallistuu EU:n hankkimien rokotteiden lahjoittamiseen kolmansille maille erityisesti kansainvälisen rokoteyhteistyömekanismi COVAX:in kautta.

Lisätietoja

Taneli Puumalainen, osastopäällikkö (TUTO), [email protected]

 
Sivun alkuun