Hyppää sisältöön

Kanta-palvelut tuottavat merkittävää hyötyä asiakkaille ja terveyspalveluihin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2024 13.04
Uutinen
Kaksi ihmistä selaavat Kanta.fi palvelua.

Kanta-tietojärjestelmäpalvelut ovat onnistuneet terveydenhuollon palveluiden digitaalisen infrastruktuurin järjestämisessä, kertoo juuri julkaistu arviointi. STM toteutti keväällä 2024 asiantuntijoita, tiedonhallinnan kehittäjiä ja käyttäjiä osallistavan Kanta-tietojärjestelmäpalveluiden arvioinnin.

Kanta-palvelut ovat kokoelma valtakunnallisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluja, jonka velvoitteet perustuvat lainsäädäntöön. Kansalaisille tunnetuin osa palveluista on OmaKanta. Ammattihenkilöille Kanta-palvelut mahdollistavat erityisesti asiakas- ja potilastiedon välittämisen eri toimijoiden välillä. 

Kanta-palveluiden arvioinnin tavoitteena oli tuottaa kattava analyysi Kanta-palveluiden kehityksestä ja toiminnallisuudesta terveydenhuollon näkökulmasta.

Kanta-palveluiden hyödyt merkittäviä

Arvioinnin tulosten mukaan Kanta on keskeinen terveydenhuollon infrastruktuuri, joka helpottaa potilastietojen jakamista organisaatioiden välillä. Arviointiin osallistetut asiantuntijat näkivät, että Kanta-palveluiden puuttuminen olisi merkittävä heikkous niin terveyspalveluiden toteuttamiselle kuin myös yksittäiselle henkilölle.

Tulevaisuuden kehitysehdotuksina Kanta-palvelujen tehokkaampaan hyödyntämiseen esitettiin muun muassa tekoälyn integrointia, millä voitaisiin tuottaa kustannustehokkaammin esimerkiksi ammattihenkilön tarvitsemaa tietoa laajasta Kanta-sisällöstä.

Arvioinnissa esitettiin myös seitsemän ehdotusta jatkotoimenpiteiksi, joiden kautta Kanta-palveluiden potentiaalia voitaisiin entistä tehokkaammin hyödyntää.

Arviointi osana laajempaa kokonaisuutta

Kanta-arviointi perustui digitalisaation ja tiedonhallinnan strategiassa tunnistettuun tehtävään uudistaa Kanta-palveluiden kehittämistä. Tehtävä on osa Kansallisen palvelureformin digitalisaatio-ohjelmaa. Ohjelman seuraavassa vaiheessa toteutetaan linjaava selvitys kansainvälisistä tietomalleista Suomen palvelujärjestelmän ja sen digitaalisen infrastruktuurin kokonaisuuden näkökulmista.

Kansallisten ja alueellisten toimijoiden roolia sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluiden kehittämisessä tarkennetaan erillisessä visio 2030 –työskentelyssä.

Arviointiraportti on luettavissa verkossa:

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Sari Palojoki, puh. +358 295 163 150
Erityisasiantuntija Riikka Vuokko, puh. +358 295 163 600

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]